Всеки човек има предразсъдъци. Докато цветът на другите хора никога не ме е притеснявал, не така стоят нещата с ръста им.

Смятам високите хора за по-умни, горе долу откакто мога да смятам. Така погледнато, „предразсъдък" не е съвсем подходяща дума. Причини за това си имам предостатъчно, повечето от тях - емпирични.

На първо време аз самият съм висок, а по-убедителен довод от това трудно ще намерите. Имената на другите причини са много и все женски. От страх да не ме обвинят в ръстизъм, туширах това си убеждение дълги години, заблуждавах високите жени, че ги харесвам заради външността им, а не интелекта, който предусещах, докато един ден получих неочаквана академична подкрепа.

Драгите учени от Бристолския университет явно са имали сходни с моите интереси и са потрошили доста пари за да докажат по убедителен начин, че ниските деца имат и по-ниско IQ, намирайки биологично обяснение и връзка с пониженото ниво на инсулиноподобния фактор на растежа в кръвта им (наричан IGF за по-свойски).

Нямам идея какво е това, но звучи достатъчно научно, че да убеди и мен и някои от вас. Идеята е толкова грабваща, че скоро и Принстънският университет провежда подобно проучване, доказвайки в рамките на 52 страници, че високите хора печелят повече, защото са по-умни.

По обясними причини това не им носи Нобелова награда, а само куп обиди от страна на ниските хора.

Пукнатината в тези теории идва от модния подиум. Според злите езици, за да станете манекенка е нужно да покривате едновременно следните два критерия: да сте висока и тъпа. Бристол и Принстън мълчат по този парадокс. Доста глупаво от тяхна страна да оставят неразработена такава златна мина.

Представете си самотна, висока, студена, мълчалива жена, седяща на бара. Професор се приближава до нея и прошепва "Хей, аз съм този, който доказа, че си умна". На съблазнителността на подобна реплика би завидял и Джеймс Бонд, а пожънатите плодове на научния труд едва ли някога биха били по-сладки.

Наистина, за да сте манекенка може и да не ви трябва мозък, но това не означава, че нямате мозък. Да не забравяме и зловредното влияние на едно от най-разпространените и стряскащо младите момичета клишета в междуполовото общуване - страхът на мъжете от интелигентни жени.

Така че, сестри, ако досега сте прикривали интелигентността си, или сте позволявали да я потискат, време е да престанете - get up, stand up! Науката е на ваша страна!

Като за финал, бих искал да посъветвам всички онези хора, които смятат, че заплащането не отговаря на ръста им, да не избързват да се позовават на думите ми, когато преговарят с шефа си за повишение. Особено ако е по-нисък от тях. Може би светът още не е готов да прегърне теорията, нека му дадем малко време.