На 21 октомври, във вътрешния двор на новата сграда на Университета по архитектура, строителство и геодезия, УАСГ, се проведе акция-уоркшоп УАСГ OPEN. В проекта се включиха 64 студента, които представиха 13 проекта за оживяване пространството на вътрешния двор на сградата на университета. Работилницата за студенти е част от програмата на Sofia Architecture Week 2009 и е организирана от сдружение Трансформатори. Проектите ще останат в двора на УАСГ до 27 октомври.

Чадърите, които се движат по въжетета като лифтове, за да могат хората, които ходят до библиотеката да пазят себе си и книгите от дъжда; обособяване на местенца за кафе с масички, столчета, шезлонги, сглобени от подръчни материали като кашони, плоскости, въжета, тръби за плотерна хартия, купчини стари списания и плакати, озеленяване, осветяване; двора като изложбено пространство; разчертано шахматно поле с огромни фигури от картон - са само част от представените вчера проекти.

И тъй като нямаше слаба работа, Трансформатори решиха жребият да отреди кой ще вземе трите паса за целия форум на Sofia Architecture Week, oсигурени от Списание 1. Ентусиазмът на уастниците от уоркшопа преля в парти в атриумното пространство, а за страхотната атмосфера отново се погрижи Списание 1.

"С тази акция студентите прехвърлиха топката в полето на ръководството. За един ден успяха да сътворят всичко, което в момента липсва в двора", сподели арх. Делчо Делчев от Трансформатори. "Много е важно да се отбележат екпината работа и самостоятелността на участниците. Ако не бяха работили заедно нямаше да успеят за това време. Никога тук не се е случвало нещо толкова важно за толкова много хора."