Playstation 5 и Xbox Series X са сред най-очакваните джаджи на 2020 г., като Sony и Microsoft ни дават на час по лъжичка, пълна с интересни слухове и факти около конзолите.

Разбира се, въпросът за цените на двата продукта е основна тема на разговор.

Всеобщите очаквания са, че базовите по спецификации модели на конзолите ще струват минимум 500 долара, което е в крак с досегашните цени.

Снимка 470770

Източник: iStock

Огромен брой разбирачи и технологични ентусиасти обаче смятат, че по-напомпаните PS5 и Series X модели ще струват "доста над 500 долара".

Ако Sony и Microsoft предложат изцяло нови и атрактивни иновации, цена от 600-700 долара може да се стори като разумна на почитателите на най-новите софтуерни и хардуерни решения.

Истината обаче е, че за да се възползваме от пълните екстри на който и да е от моделите, ще трябва да се бръкнем за още една джаджа - нов телевизор, който разполага с HDMI 2.1 порт.

Снимка 470769

Източник: iStock

HDMI 2.1 е много по-развита технология от тази на обикновения HDMI, с който сме свикнали.

Този тип свързване осигурява възможност за възпроизвеждане на картина при 4К и 60FPS, както и при 4К със 120FPS - нови гейминг стандарти, с които най-вероятно ще разполагат и двете конзоли.

Sony Playstation 5, Xbox Series X и с какво конзолата на Sony ще е по-добра от тази на Microsoft

С какво PS5 ще е по-добър от Xbox Series X

Ще имат доста общо, но PS5 е с една крачка напред

И новият Xbox, и новият Playstation ще предложат 120Hz опресняване на картината при 4К, което ще можем да изпробваме само с телевизор, поддържащ HDMI 2.1, казват от Polygon.

LG Nano 9 Series са сред най-евтините телевизори с HDMI 2.1 - започват от около 2000 лева

Източник: BestBuy

LG Nano 9 Series са сред най-евтините телевизори с HDMI 2.1 - започват от около 2000 лева

HDMI 2.1 също така поддържа динамичен HDR, позволява по-високо качество на звука, по-бързо възпроизвеждане на всеки кадър на екрана (QFT), по-бързо превключване между приложение с различни честоти на опресняване и още няколко екстри от този порядък.

Не допускаме, че която и да е от конзолите ще разполага само с HDMI 2.1 портове, което означава, че най-вероятно ще можем да продължим да си ползваме стария екран и стария HDMI кабел.

Sony Playstation 5 и какво знаем за биометричните сензори в джойстика

Голямата изненада на джойстика на PS5

Гейминг от ново поколение

Ако искаме обаче да се докоснем до новите измерения на гейминга, ще трябва да заменим стария си екран или телевизор с нов такъв, струващ няколко хиляди.