Посещението на Виетнам е незабравимо преживяване поради много причини, които включват спираща дъха природна красота, завладяваща местна култура, и топло гостоприемство, с които страната може да се похвали.

Безспорно едно от най-забележителните места във Виетнам е заливът Ха Лонг. Над 3000 острова с различна форма и големина се издигат над чистата вода на Тонкинския залив на Южнокитайско море. Ха Лонг е включен в списъка за световното културно и природно наследство на Юнеско.

Снимка 355189

Източник: iStock

Въпреки че Ха Лонг Бей (Ha Long Bay) става широко известен по света благодарение на избирането му за едно от новите Седем чудеса на света през 2011 г., много хора не знаят какво се крие зад мистерията на това име.

Във Виетнам Ха Лонг (Ha Long) буквално означава "спускащият се дракон" и произлиза от легендата за тази древна земя, която местните още пазят и разказват.

Снимка 355190

Източник: iStock

Преди много години виетнамският народ е трябвало да се бори срещу ожесточени нашественици, идващи от север през морето. Легендата разкрива, че Нефритеният император, който е най-висш Бог в религиозния таоизъм, съжалил виетнамците и им изпратил Майката Дракон и децата ѝ долу на Земята, за да помогнат на народа да защити страната си.

Снимка 355191

Източник: iStock

Докато могъщите врагове нападали Виетнам при залива, Майката Дракон и децата й се появили и изгорили враговете с божествения си огън. Освен пламъци, от устата на дракона падали и огромни скъпоценни камъни, които били разпръснати и образували непобедима отбранителна стена в морето. Именно тази стена била причина вражеските кораби да потънат.

Снимка 355193

Източник: iStock

Благодарение на драконите северните нашественици били окончателно сразени и мирът най-накрая бил възстановен в Югоизточна Азия. След хиляди години стената от скъпоценните камъни се превърнала в скала, която при съприкосновението си с морето и с течение на времето се разрушила, като образувала хиляди островчета с различни размери и форми.

След битката Майката Дракон и децата ѝ останали на Земята. Те придобили човешка форма и помогнали на местните да засаждат култури, да отглеждат животни, да възстановяват и разширяват страната.

Снимка 355194

Източник: iStock

За да си спомнят и никога да не забравят помощта на Майката Дракон и нейните деца, хората във Виетнам предават от поколение на поколение името, което разкрива историята на мястото - "Там, където се спуснал драконът в залива" или Ha Long/Halong Bay. Тази легенда е част от общото убеждение, че виетнамският народ произхожда от дракона, разказват отново с гордост местните.

Kафе по виетнамски

Kафе по виетнамски

Как го пият във Виетнам