Трудно ще намерим дете, което доброволно и с удоволствие да заляга над учебниците. Нормално е, подрастващите искат да правят всичко друго, но не и това. А смартфоните правят нещата още по-сложни. Има обаче едно място, което успява да предизвиква любопитството и да грабне вниманието на децата с нещо наистина по-интересно от телефона в джоба.

Снимка 415193

Източник: Lifestyle

TechnoMagicLand е музей, но не точно, защото децата тук не гледат безучастно експонатите, а виждат технологиите в развитие. Виждат и последващият от него резултат. Правят го чрез разнообразни интерактивни похвати и инсталации, за които малчуганите се лепват с такъв интерес, че попиват новата информация трайно и запомнят случващото се заедно с изводите.

Снимка 415147

Източник: Lifestyle

Разположен приблизително 1300 кв.м площ, TechnoMagicLand винаги е бил кауза за своите създатели - хората от българската софтуерна компания ТехноЛогика и София Тех Парк. Самите те приятели на технологиите по душа и призвание, от лятото на 2018 г. палят искрата на детския интерес към природните науки. "Искахме да създадем "територия за любопитковци", където те ще откриват магията на науката и техниката и то с удоволствие."

Територията на любопитковците

Основната зала на TechnoMagicLand е оборудвана с 40 интерактивни и познавателни експеримента. Има и специално демонстрационно пространство, и лаборатории за работилници и събития. На разположение на децата са техномаговете - експерти в различни сфери на науката, които са винаги готови да предадат своя ентусиазъм или просто да помогнат, ако някой не се справя с експеримента.

Снимка 415144

Източник: Lifestyle

"Магиите" се случват в обхвата на т.нар. STEM области - наука (Science), технологии (Technology), инженерство (Engineering) и математика (Mathematics).

"Целта на STEM обучението е да интегрира тези области в кохерентната учебна програма с реални приложения извън класната стая, а не както досега да създава четири отделни, абстрактни учебни предмета. Това позволява на децата да разберат връзката между изучаваните дисциплини." А така по-рядко ще си задават и въпроса дали това, което учат, ще им потрябва някога.

Снимка 415155

Източник: Lifestyle

Всички магии под един покрив

Екипът за TechnoMagicLand дълго обмисля кой е най-добрият начин да се представят експериментите пред децата. За целта им е нужно широко пространство, което да позволява свободното движение, което да не възпрепятства по никакъв начин процеса на представяне. Намират го в София Тех Парк.

Спират се на шестоъгълната форма на хексагона, защото е една от най-специфичните в природата. Той позволява и минимално отвличане на вниманието от чудесата на науката и технологиите. Така той се превръща и в постоянно повтаряем елемент, който може да се открие в много от съоръженията на TechnoMagicLand.

Снимка 415154

Източник: Lifestyle

Различните зали и лаборатории пък са проектирани по такъв начин, че нищо от случващото се в тях да не пречи на магията от съседното пространство.

Тихо, експериментите започват

Общият брой на експериментите в TechnoMagicLand е малко над 40. Някои от провежданите курсове са специално насочени към света на компютрите, инженерството и роботите. Споменаваме само три от тях: "Въведение в техниката за деца", "Създаване на приложения за Android: Въведение" и съвсем новият "CARS: Конструиране и технология на автомобилите".

Снимка 415146

Източник: Lifestyle

Всичко, дори продължителността на занятията, е съобразено и разработено специално за особеностите на различните възрастови групи.

Голямо забавление пада в залата с кривите огледала, където освен нестихващият смях и селфитата, децата получават и научното обяснение на феномена, който наблюдават.

Зоната "Технологиите, с които ще създаваш и твориш" демонстрира как на практика се случва виртуалната реалност. Всеки слага специалните очила и се пренася в паралелен свят, в който осъществява първия си контакт с процеси като 3D сканиране и принтиране.

Снимка 415151

Източник: Lifestyle

Езиците си хлапетата гълтат и пред гигантския сапунен мехур - и заради размера, и заради красотата му. А след като ахкането и снимането позатихнат, техномаговете обясняват кой научен закон прави това "чудо" възможно.

В TechnoMagicLand хлапетата могат да дойдат индивидуално с родителите си или като част от група - най-често ученически класове. Цената за дете (от 3 до 14 години) е 4 лв., а за възрастен - 7 лв. Повече за груповите посещения има тук.

TechnoMagicLand е в София Тех Парк на бул. "Цариградско шосе" 111Б 

Снимките в текста са направени
с най-новия модел на Motorola moto g7 plus.