Шумът е един от основните проблеми на големия град, на модерния начин на живот. Дори не се замисляме колко много ни вреди той, а когато отидем сред природата, където нощем се чуват само щурците, ни е адски странно.

А можем ли да си представим стая, в която не се чува нищо, абсолютно нищо? Да, такова място съществува - Audio Lab в централата на Microsoft във Вашингтон. Помещението дори държи рекорд на Гинес за най-тихата стая в света.

Ако постоим по-дълго тук, ще започнем да чуваме как бие сърцето ни. Тишината буквално започва да ни проглушава. Вестибуларният ни апарат започва да негодува срещу изпитанието, на което го подлагаме, и може дори да започнем да залитаме.

Това е стая, в която никой шум отвън няма възможност да проникне. Не чуваме и ехо, което прави дори пляскането с ръце леко странно. Фоновият шум е толкова нисък, че е близък до абсолютната нула. Единствено в среда с вакум е по-тихо. 

Снимка 383198

Източник: Facebook / TEDxGCT

Как е постигнат този ефект

Структурата на помещението създателите сравняват с глава лук - много пластове, които създават едно цяло. Стаята е изградена от шест слоя бетон и стомана, които са комбинирани с фибростъкло по пода, тавана и стените. То отблъсква звуковите вълни, за да не се отразяват и да се образува ехо.

Стаята е леко отделена от останалата част на сградата за допълнително изолиране от шумове и вибрации.

За какво се използва

Идеята на най-тихата стая е не да бъде леко извратено мъчение за непослушни деца и възрастни. Но пък функционира като туристическа атракция, отворена за посетители, и ако искаме да разберем какво е почти абсолютна тишина, можем да се запишем за посещение. 

За максимално преживяване се препоръчва и светлините да бъдат изгасени. Пълно затъмнение за сетивата. И е съвсем вероятно да се озовем на земята, ако решим да направим няколко крачки. 

За страдащите от деменция и аутизъм е установено, че изпитват успокояващ ефект при посещение на най-тихата стая, пише CNN.

Снимка 383199

Източник: Facebook / Red Maple

Но основното предназначение на най-тихата стая е за тестове. В тази почти абсолютна тишина дори най-слабият звук може да ни се стори оглушителен. Чуваме всичко толкова ясно, както не бихме могли в други условия. 

Тестват се микрофони, слушалки, говорители, дори дефибрилатори, машини за сънна апнея и автомобилни части. Изследва се шумът от писането на клавиатура или кликовете с мишката. Тук са изпитвани и приложения, при които звукът е водещ компонент - такива за комуникация и гласови асистенти. 

Как се създават звуковите ефекти във филмите

Как се създават звуковите ефекти във филмите

С подръчни средства

И всички тези тестове стават в рамките на минути, ако има включен и човек. Няма конкретен рекорд за най-дълъг престой в най-тихата стая, но за постижение се смятат 55 минути.