В синхрон с призивите за по-малко боклуци и повече рециклиране, една сграда няма как да остане незабелязана. Проектът на архитектурното бюро Miniwiz в Милано, носещ името House of trash (Къща от боклуци), привлече вниманието ни. А причините са няколко.

 Прокетът е в сътрудничество с Pentatonic - италианска марка за дизайнерски мебели и аксесоари за дома. Напълно в духа на идеологията на двете компании, всичко в къщата е направено от рециклирани материали.

От чашите за кафе, през мебелите от рециклирани пластмасови бутилки, до стъклата от счупени дисплеи на смартфони, е от рециклирани материали. С две думи - боклук, който живее втори живот.

И може да живее и трети, защото всичко е направено така, че да може да се рециклира след време. Не са използвани и никакви лепила и токсични материали, пише My Modern Met.

Преди сградата е просто един офис и една галерия с обща площ от 4300 кв.м. Тези две предназначения ще се запазят и след цялостната реконструкция. Но да кажем, че House of trash е офис звучи някак скучно.

В нея ще се умува над екологични решения как да се намали боклукът и какво да се прави с този, който вече е създаден. Наполовина дом, наполовина шоуруум. Творчески център, място за дебют на иновации, място за модерно изкуство и култура.

А изкуството е постоянно и навсякъде в House of trash - върху стените. Дори картините са направени от рециклирани материали. Истинско изкуство си е и финалният резултат на амбициозния проект.

От Miniwiz се надяват още дизайнери да последват техния пример и да докажат, че можем да живеем в стилен дом с мисъл за природата. Именно това е идеята на Къщата от боклук - да послужи за вдъхновение.

Тя не е постоянно отворена за посещения, а приютява професионалисти и специални събития в тесен кръг.

Японският град, в който живеят без боклук

Японският град, в който живеят без боклук

Много преди zero waste модата

Архитектурното бюро планира още няколко проекта по примера на къщата в Милано. Следващите дестинации са Ню Йорк и Сингапур.