Европейският съюз и правителствата на 24 други държави, съвместно с организацията Greenpeace, започват кампания за обособяването на моретата около Антарктика като защитен резерват. Площта, обект на движението, засяга над 1.8 милиона квадратни километра водно пространство и цели да защити редица животински видове, застрашени от изчезване.

Идеята е напълно да се забранят ловенето на риба и избиването на китове в района, както и да се предпазят водите от индустриалните замърсявания, които засягат флората и фауната в региона. Сред защитените животни попадат няколко вида пингвини, сините китове и леопардовите тюлени, чиито популации са драстично намалели през последните 20 години.

Снимка 335081

Източник: iStock

Въпреки че инициативата се радва на подкрепа от много държави, съпротива от Германия, Норвегия, Китай и Русия, които имат най-голям интерес от улова в региона, би възпрепятствала целите на кампанията.

Експерти твърдят, че обособяването на Антарктика като защитен регион би имало осезаем ефект върху популацията на много видове не само в локален, но и в глобален мащаб.

Ако кампанията е успешна, Антарктика ще се превърне в най-големия защитен регион в света, с територия пет пъти тази на Германия. Финалното гласуване ще се проведе през октомври тази година, а проектът може да даде началото на много подобни инициативи за защита на водни басейни по целия свят.