Докато някои оптични илюзии са създадени от нас самите, само за да покажат несъвършенствата на човешките възприятия, други са дело на природата.

На горната снимка е скалното образувание Дъ Уейв в Аризона, особено предпочитано от туристите в района. Заради популярността му обаче трябва специално да кандидатствате за посещение поне четири месеца предварително, а избраниците се определят на лотариен принцип.

Снимка 356327

Източник: iStock

Може да изглежда като картина, но това всъщност е реална снимка. Направена е в Дедвлей, Намибия - мъртво езеро с глинесто дъно, заобиколено от най-високите пясъчни дюни в света. Дърветата в него са мъртви от 900 години, но заради невероятната суша няма как да изгният.

Снимка 356328

Източник: iStock

Водопадът Хорстейл в националния парк Йосемити в САЩ изглежда сякаш е от вряща лава. Всъщност фотографите често успяват да заснемат подобен кадър по време на залез, когато слънцето се отразява във водите на водопада.

Снимка 356329

Източник: iStock

Това е Салар де Уюни - солено безотточно езеро в Боливия. Пред лятото то се изпълва с дъждовна вода, но е достатъчно плитко, за да стъпим в него и да изглежда така, сякаш ходим по вода.

Снимка 356330

Източник: iStock

На снимката е природен феномен, който всеки от нас е наблюдавал - въздухът директно над асфалта на пътя е много по-горещ от пласта над него. Когато преминава през него, светлината се пречупва и създава подобно на огледално отражение - струва ни се, че пътят е мокър, но всъщност виждаме отражение на небето.

Снимка 356325

Източник: iStock

Хало или "лъжливо слънце" е оптичен феномен, при който ледени кристали във въздуха отразяват светлината на слънцето и образуват светещи форми в небето.

Снимка 356326

Източник: iStock

Може да изглеждат като извънземни летящи чинии, но това са съвсем нормални лещовидни облаци, които се образуват при срещата на силен въздушен поток с планински възвишения. Наблюдават се често над Софийското поле.