Наградите за постижения в театралното изкуство „Аскеер" бяха раздадени в театър „Българска армия" в навечерието на празника на славянската писменост - 24 май.

За най-добро представление бе обявено „Лазар и Иисус" (театрална работилница „Сфумато") - авторски спектакъл на Иван Добчев по едноименния апокриф на Емилиян Станев.

Наградата за съвременна българска драматургия отиде при Яна Борисова за „Малка пиеса за детска стая" (Театър 199).

За същото представление „Аскеер" взе и режисьорът Галин Стоев.

Призът за най-добра мъжка роля спечели Атанас Атанасов за изпълнението си в „Шведска защита" (Малък градски театър „Зад канала").

За поддържаща мъжка роля наградата отиде при Цветан Алексиев за най-новата постановка на Крикор Азарян в Младежкия театър - „Три сестри" от Чехов. Спектакълът донесе и отличие за Яна Титова в категорията „Изгряваща звезда".

За водеща женска роля бе наградена Мариана Жикич за "Сексуалните неврози на нашите родители" (театър „Възраждане") от Лукас Берфус.

Снежана Петрова си тръгна с приза за поддържаща женска роля в „Стриндберг в Дамаск" (театрална работилница „Сфумато") от Георги Тенев и Иван Добчев.

Композиторът Кирил Дончев бе отличен с голямата награда за цялостен принос.

Постановката на Смолянския театър „Макбет" заслужи две статуетки - за музиката на Петя Диманова и за костюмите на Диана Добрева и Николина Богданова.

Режисьор на спектакъла е Диана Добрева, която бе автор и постановчик на церемонията по награждаването.

Спектакълът "Валентинов ден" (Малък градски театър „Зад канала") от Иван Вирипаев с режисьор Явор Гърдев спечели награда за сценографията на Никола Тороманов.


Победителите по традиция получиха статуетка "Аскеер" от Георги Чапкънов. Паричната сума на наградите в различните категории е 2000 лева, а за цялостен принос - 5000 лева.