Животинският свят е пълен с мистерии за нас, хората. Една от тях е свързана с това как животните се ориентират толкова добре, че успяват да намерят пътя обратно до обичайното си местообитание, дори когато са на стотици или хиляди километри от него.

Ние например използваме карти и навигационни уреди, за да се ориентираме в посоката, и въпреки това често се случва да грешим. А те имат някои безпогрешни механизми, благодарение на които няма как да се изгубят.

Някои животни изминават хиляди километри в търсене на ресурси или по-подходящ климат, за да преживеят определена част от годината, след което се връщат на същото място, на което са били, за да се чифтосат. Типичен пример са щъркелите, които всяка пролет се връщат в едно и също гнездо, след като са били на другия край на земното кълбо.

Снимка 480281

Източник: iStock

Конкретни специфични миризми, както и магнитното поле на Земята помагат за ориентирането, но все още за изследователите не е напълно ясно как точно се случва запаметяването на маршрута. Щъркелите използват и топлите въздушни течения, когато отлитат на юг, за да пестят силите си.

Никои видове, които преминават големи разстояния, използват за ориентир земния магнетизъм. Така благодарение на промените в него между полюсите на земното кълбо, арктическите рибарки могат да прелетят над 19 хиляди километра.

Водните животни също използват теченията във водоемите. Но когато стане време за размножаване, те се ориентират къде е най-правилното място чрез аромати, които усещат. Някои видове риби улавят специални протеини с мустаците си, което им позволява да преплуват пътя си.

Снимка 480282

Източник: iStock

При някои насекоми пък уменията за ориентиране за толкова изкусни, че те се чифтосват, а след време умират в същия участък на скалата, в който са родени, пише Popular Science.

Молците използват визуални ориентири и сами се учат как да се връщат там, където трябва, защото предците им умират прекалено скоро, за да имат възможност да им предадат това умение. Но явно то им е генетично заложено.

Климатичните промени, птиците, рибите и как се отразяват на животните

Как животните се приспособяват към климатичните промени

Въпрос на оцеляване

Все още обаче няма яснота по въпроса дали интуицията на животните успява да се приспособи към промените в природата вследствие на човешката дейност, като светлинно замърсяване например. Но едно е ясно - има още много какво да научим от и за фауната.