Остават ни още няколко седмици до края на лятото и искаме да ги оползотворим възможно най-добре. Под последното имаме предвид колкото се може повече време навън, а то може да включва и готвене под открито небе. Кое е най-лесното нещо да сготвим навън - скарата, разбира се.

Снимка 431726

Източник: iStock

Отново обаче ще се отклоним от първосигналната идея за пържолки, кебапчета и наденички и ще посегнем към зеленчуците. От любимата ни кулинарна медия The Kitchn дават няколко полезни съвета за това как да го направим.

Разнообразие

Ако не знаем кой зеленчук е подходящ за скарата и кой - не, има лесно разрешение. Просто пробваме. На сигурно ще заложим, ако изберем кореноплодни (картофи, моркови, репи), но броколите, чушките, тиквичките и дори доматите също са вкусна алтернатива.

Снимка 366587

Източник: iStock

Подправянето

След като ги нарежем, е препоръчително да полеем зеленчуците си с олио или зехтин, за да добавим вкус, а и да не залепнат за скарата. Не бива да забравяме и солта.

Разстоянието

Независимо дали ще печем зеленчуците си на скара или във фурната, важното е да оставим достатъчно разстояние между тях. Ако са прекалено наблъскани, те ще се задушават, а няма да се запичат.

Снимка 358273

Източник: iStock

Изпичането

Основното правило е да оставим зеленчуците минимум 15 минути върху скарата, особено ако печем някои вид за първи път. По-твърдите имат нужда от повече време. От The Kitchn съветват да изчакаме до момента с леко препечените крайчета - това е гаранция за допълнителен вкус и хрупкавост.