Ризите, предназначени за мъже и жени, се закопчават от различни страни, като мъжките копчета се появяват от дясната страна, а женските - отляво. Това е малко странно, като се има предвид, че хората са предимно десничари. И така, как се озовахме в ситуация, в която почти половината от населението трябва да закопчава ризата си с недоминиращата си ръка?

Как и колко често да перем дънките, за да удължим живота им

Как и колко често да перем дънките си

Няколко бързи съвета

Отговорът изглежда е стар колкото самите копчета на ризата. Една често повтаряна теория е, че мъжете са имали копчетата си от дясната страна, за да са по-подготвени по всяко време за битки с мечове. "Джентълменският меч винаги се е носил от лявата страна, така че да може да бъде изваден с дясната ръка", обяснява Пол Киърс, автор на A Gentleman"s Wardrobe, пред The Guardian.

"Ако дреха се закопчае отдясно няляво, дръжката на меча вероятно ще се закачи в отвора на дрехата, когато бъде изтеглен, така че всеки сериозен фехтовач би поискал дреха, която се закопчава отляво надясно. Като индикация за мъжествен начин на живот, тази традиция след това е разширена до други артикули от мъжкото облекло."

Снимка 657937

Източник: iStock

Това би могло да обясни защо копчетата при мъжете са отдясно, но защо да полагаме усилия да ги поставяме от другата страна за жените? Въпреки че би било хубаво да се даде окончателен отговор, има редица теории защо разликата се е появила и е останала като стандартна практика.

Стилните мъже, вратовръзките, белите ризи, цветните обувки и няколко неостаряващи съвета

Мъжкият стил е лесна работа

Нужно е съвсем малко

Една теория, подкрепена от няколко историци, е, че копчетата са били поставяни от противоположната страна на женското облекло, за да бъде по-лесно някой друг да ги облича. "Когато копчетата са изобретени през XIII век, те са били много скъпи, както повечето нови неща", казва пред Today Мелани М. Мур, основател на марката за дамски блузи Elizabeth & Clarke.

Снимка 657939

Източник: iStock

"Богатите жени тогава не са се обличали сами, а са разчитали на помощници. Тъй като повечето хора са десничари, това улеснява някой, който стои срещу вас, да закопчае роклята ви. С времето вероятно се е превърнало в знак за богатство. Наличието на копчета от грешната страна е показвало, че сте твърде богат, за да се обличате сами."

Друга теория е, че женските ризи се закопчават от тази страна, тъй като богатите жени са имали склонност да яздят коне със странично седло, а наличието на копчета в обратната посока спира студения въздух да навлезе в ризите им. Не е ясно защо тази традиция е останала, тъй като мъжете са спрели да изпитват нужда да бъдат подготвени за бой с меч по всяко време, а богатите са спрели да яздят странично седло и (вероятно) са започнали да се обличат сами.

Снимка 657938

Източник: iStock

Съществуват обаче редица възможни отговори, включително производствени процеси. "През XIX век копчетата са били включени повече в ежедневното женско облекло поради напредъка в технологията за шиене", казва Натали Хикс, дизайнер в Our Visn, пред Huffington Post. "Разликата в разположението между мъжкото и женското облекло по същество е остатък от XIII век, който никога не е бил коригиран. Дизайнерите създават нов външен вид, базиран на стари модели."

Историята на малките копчета на дънките

Историята на малките копчета на дънките

Имало едно време едни миньори с проблем

Разликата може отчасти да се дължи на избягването на истинската модна полиция. "През 1880 г. беше модерно женското облекло да изглежда по-традиционно мъжествено", казва модният историк Клои Чапин пред Today. "Въпреки това на много места беше незаконно да бъдеш облечен като мъж на обществени места, така че разликата в закопчаването на практика потвърждава, че носиш женска дреха."