След пандемията хората като че ли се опитват да наваксат пропуснатите пътувания и туризмът не само се завърна до нивата си преди нея, но и ги задмина. На този някои градове въвеждат доста строги ограничения за посетителите си.

Още забрани за туристите във Венеция

Още забрани за туристите във Венеция

Градът взима отчаяни мерки

Други път се опитват по възможно най-устойчивия начин да привличат туристите, като ги пренасочват към по-малко популярни дестинации или предлагат нови атрактивни маршрути.

Ново проучване на The Data Appeal Co измерва показатели в девет популярни европейски града, за да определи кой най-устойчиво управлява туристическия поток. Градовете са Париж, Виена, Амстердам, Рим, Дъблин, Лондон, Копенхаген, Мадрид и Берлин.

Снимка 669981

Източник: iStock

Оказва се, че испанската столица е най-устойчивия откъм туризъм град в Европа. Оценката е по четири показателя: мениджмънт на дестинацията, социо-културни активности, свръхтуризъм и по-общи показатели.

Снимка 669982

Източник: iStock

В последните са включени културна среда, зелени градски пространства, качество на обществения транспорт, управление на замърсяването и отношение към ЛГБТ общността, пишат още TimeOut.