250 хил. жители, но 13 милиона посетители на година - звучи шокиращо, но това е статистиката за туризма във Венеция. И една от основните причини градът да налага все повече ограничения на туристите като отчаяна мярка да оцелее.

Венеция с нови правила за туристите в града

Какво трябва да знаем за новите забрани във Венеция

Туристите ще трябва да се съобразяват

Малко по-рано тази година беше въведена дневна такса от 5 евро за всеки турист, влизащ във Венеция. През 2021 г. пък беше въведена забрана круизни кораби да акостират в пристанището на историческия квартал.

Тези мерки обаче не са достатъчни и към тях общината добави нови в началото на тази седмица - туристическите групи не трябва да надвишават 25 човека, а ползването на високоговорители е забранено.

Снимка 628313

Източник: iStock

Кварталът с каналите във Венеция е едно от най-посещаваните места в цяла Европа и макар в момента бройката на туристите да е спаднала се очаква тя да достигне нивата отпреди пандемията в близката година.

Друга негативна черта на прекалената популярност на града се оказва постоянно намаляващият брой на венецианците - те избират да се преселят на друго място в Италия заради липсата на спокойствие в родния си град, пишат ВВС.

Снимка 607695

Източник: iStock

За момента обаче ЮНЕСКО не е добавил Венеция в списъка с места с културно наследство в опасност, защото според организацията градът е взел нужните мерки да се справи както с масовия туризъм, така и с наводненията.