Виена отново е най-добрият град за живеене в световен мащаб, според доклад на Economist Intelligence Unit. Aвстрийската столица за четвърти път през последните пет години се нарежда начело, отбелязват от Euro News.

Годишният доклад оценява 172 града, като касацията се основава на 30 критерия като стабилността, системата на здравеопазване, културата и околната среда, образованието и инфраструктурата. Виена предлага идеална комбинация на петте фактора, се казва в изследването. Единственият недостатък на града е липса на големи спортни събития.

"Виена редовно заема тази позиция през последните няколко години, като само пандемията Covid-19 накара града да се отдръпне за малко от челното място", се добавя в доклада.

Снимка 623672

Източник: iStock

Копенхаген също така запазва позицията си на втория най-подходящ за живеене град в света, докато австралийските градове Сидни и Мелбърн си пробиват път в челната петица.

Ванкувър, Калгари, Цюрих, Копенхаген, Виена и кои са най-добрите градове за живеене в света

10-те най-добри градове за живеене в света

Там, където стандартът на живот е най-висок

Това, което отличава Виена от останалите претенденти според доклада, са преди всичко общественият транспорт и жилищното строителство. И сигурността е критерий с особена тежест при оценката: криминалната престъпност е на най-ниското си ниво през последните 20 години. Преценяват се и въздействията на инфлацията върху живота в града, годишното повишаване на наемите и равнището на детска бедност.

Снимка 623671

Източник: iStock

Ето и как изглежда топ 10 на най-добрите за живеене градове:

  1. Виена, Австрия
  2. Копенхаген, Дания
  3. Мелбърн, Австралия
  4. Сидни, Австралия
  5. Ванкувър, Канада
  6. Цюрих, Швейцария
  7. Калгари, Канада
  8. Женева, Швейцария
  9. Торонто, Канада
  10. Осака, Япония и Оукланд, Нова Зеландия