Колко често отваряме да прочетем новините или им обръщаме внимание по телевизията, и радиото? Оказва се, че в последните години хората все повече избягват информацията за актуални събития по света.

Кои са най-безопасните места, ако започне Трета световна война

Кои са най-безопасните места, ако започне Трета световна война

Дано не се налага да разбираме на практика

Всеки четвърти на десет човека казва, че често или постоянно напълно избягва новините. Това са 39 % от хората в сравнение с 29 % през 2017 г. в същото проучване, проведено от Института Ройтерс към Оксфордския университет.

Според изследователите нивото на "избягване" през 2024 г. е рекордно, като причина за него са негативните теми в новините като войните в Украйна и Газа през последните години. Хората намират новините за депресиращи и отегчаващи.

Снимка 668391

Източник: EPA/БГНЕС

В същото време, когато има избори като тези за Европейски парламент в началото на юни тази година, интересът към новините за кратко се покачва. Като цяло обаче тенденцията за неинтерес се запазва, след като изборите преминат, пишат ВВС.

"Имахме пандемия и войни, така е съвсем естествена реакция хората вече да избягват новините дали, за да предпазят психическото си здраве или просто да се посветят на нещата в собствения си живот", коментира проучването един от авторите му Ник Нюман.

Снимка 480267

Източник: iStock

Той допълва, че пред лицето на подобни събития хората се чувстват безпомощни и усещат, че няма как да променят големите неща, които се случват в света. Умората от непрестанния новинарски поток също допринася за това все по-малко хора да се интересуват от новини.