Чесънът определено не е по вкуса на всеки. А идеята да започваме деня си с него вероятно не ни звучи никак привлекателна. Но преди да отсечем, че няма как да се подложим на подобни експерименти, трябва да сме запознати с ползите от пиенето на чаша вода с няколко скилидки чесън, нарязани на ситно.

Бъбреци

Бъбречните инфекции определено са доста неприятно преживяване. Всеки, които някога е получавал бъбречна криза, може да го потвърди. Чесънът успешно се бори и междувременно предотвратява образуването на патоген, който се отделя по стените на уринарния тракт и образува инфекции.

За да се предпазим от тези неприятности, специалисти препоръчват да изяждаме три-четири скилидки чесън на ден, или по-лесния вариант - да изпиваме чаша чеснова вода сутрин на гладно.

Кръвно

Ако страдаме от високо кръвно налягане и висок холестерол, значи кръвоносните ни съдове не са в най-доброто си състояние. А водата с чесън е способна да подобри кръвообращението.

Тя оказва положително влияние върху цялостния липиден профил (общ холестерол, триглицериди, HDL и LDL), което води и до нормализиране на кръвното - лесно и със същия ефект като на лекарствата. Лошият холестерол също намалява с 10-15%.

Кръвна захар

Високите нива на кръвна захар са състояние, което изисква повишено внимание и контрол от наша страна, защото може да доведе до редица неприятни последствия. Един от начините да ги избегнем е редовната консумация на чеснова вода, която ефективно редуцира нивата на кръвна захар.

Кости и стави

Остеопорозата и други ставни заболявания могат сериозно да навредят на начина ни на живот. А спасение виждаме само и единствено в лекарствата. Но, не съвсем.

Според учени, включването в диетата ни на по-големи количества лук (в частност чесън), намалява риска от развитието на остеопороза. Чесънът подпомага поддържането на здравословни нива на естроген, който играе ключова роля в здравето на костите, пише Bright Side.

Зрение

Още един изненадващ ефект от редовната консумация на чесън или чеснова вода е подобряването на зрението. Учени от Иран са установили, че консумацията на този вид лук намалява очното налягане. Освен това, предпазва от микробите, които способстват развитието на катаракта.

Тренировки

Те ще бъдат по-ефективни, ако пием вода с чесън по време на сутрешната си тренировка. Още древните народи са използвали този зеленчук със специфичен вкус, за да подобрят работния капацитет на работа. Дори на олимпийските атлети е бил даван чесън преди състезанията.

Килограми

Консумацията на чеснова вода сутрин на гладно събужда храносмилателната система и забързва метаболизма. Освен това, сярата, която се съдържа в чесъна, пречи на мастните клетки да увеличават обема си.

Така не само ще можем да свалим някой и друг килограм, но и ще получим най-доброто от храната, която консумираме. А и коремът ни ще се чувства много по-добре, защото чесънът облекчава редица неразположения, сред които и подуване, и газове.

Снимка 419865

Източник: iStock

Мозък

Чесънът се свързва със забавянето на стареенето, включително и това на мозъка. Той подобрява неговата дейност и ни предпазва от заболявания като Алцхаймер и деменция.

Чесънът предпазва и от оксидативен стрес, който води до стареене на клетките. А чаша чеснова вода веднага след ставане ще помогне да събудим мозъка си моментално и да бъдем в готовност дори и за най-натоварения ден.

Водата с лимон е полезна, но има и вреди

Водата с лимон е полезна, но има и вреди

Напитката не е панацея

Кожа

Чесънът е силен антиоксидант с противовъзпалителни свойства. Затова и може да се използва като вътрешно лечение на акне чрез изхвърляне на токсините от тялото. Детоксикиращият ефект всъщност действа положително на цялото тяло.