Яйцата - варим ги, пържим ги, пушираме ги... Както и да ги приготвяме, остават си сред най-полезните храни, с които може да се храним.

Яйцата, цветът на черупката, хранителната стойност и грешните твърдения за тях

Лъжите и истините за яйцата

Кога се притесняваме излишно

А когато сме си купували яйца, вероятно сме забелязвали, че върху черупките са отпечатани различни цифрови кодове. Добре е да знаем какво означават те, за да правим информиран избор в магазина.

Всъщност, кодовете са стандартизирани за Европейския съюз и дават информация на нас, потребителите, при какви условия са гледани кокошките, снесли яйцата, които се каним да купим.

Снимка 575956

Източник: iStock

Различните цифри разкриват дали яйцата са от кокошки, отглеждани биологично ("щастливи" кокошки), свободно, подово или в клетка.

Когато отглеждането е в биологично земеделие, се поставя цифра 0. Това означава, че кокошките не са държани в клетка, не повече от шест кокошки са били настанени на един квадратен метър закрито пространство или на не по-малко от четири квадратни метра достъпно открито пространство.

Снимка 575958

Източник: iStock

1 се отпечатва, когато става въпрос за свободно отглеждане. В този случай кокошките разполагат с кацалки, гнездо и постеля и са свободни да излизат навън през деня. Всяка кокошка пък има достъп до най-малко четири квадратни метра открито пространство.

Снимка 575957

Източник: iStock

Цифра 2 определя подово отглеждане. При него допустимият брой кокошки на квадратен метър е девет. Те снасят яйцата си в гнезда, а най-малко една трета от мястото, на което живеят, трябва да бъде покрито със слама или стърготини.

Яйцата, витамин D3 и защо още тези от свободно отглеждани кокошки са най-полезни

Големият плюс на яйцата от свободно отглеждани кокошки

Не само защото се хранят по-разнообразно

И последната възможност, за клетъчно отглеждане, се обозначава с 3. Тогава кокошките са само в клетки, на най-малко 750 квадратни сантиметра, в които трябва да има кацалки, гнездо и постеля, както определя и посочва ЕС в доклади, публикувани на сайта на Европейската комисия.