Яйцата - варим ги, пържим ги, пушираме ги... Както и да ги приготвяме, остават си сред най-полезните храни, с които може да се храним.
А когато сме си купували яйца, вероятно сме забелязвали, че върху черупките са отпечатани различни цифрови кодове. Добре е да знаем какво означават те, за да правим информиран избор в магазина.
Всъщност, кодовете са стандартизирани за Европейския съюз и дават информация на нас, потребителите, при какви условия са гледани кокошките, снесли яйцата, които се каним да купим.
![Снимка 575956](https://webnews.bg/uploads/images/56/5956/575956/640x.jpg?_=1654000792)
Източник: iStock
Различните цифри разкриват дали яйцата са от кокошки, отглеждани биологично ("щастливи" кокошки), свободно, подово или в клетка.
Когато отглеждането е в биологично земеделие, се поставя цифра 0. Това означава, че кокошките не са държани в клетка, не повече от шест кокошки са били настанени на един квадратен метър закрито пространство или на не по-малко от четири квадратни метра достъпно открито пространство.
![Снимка 575958](https://webnews.bg/uploads/images/58/5958/575958/640x.jpg?_=1654000829)
Източник: iStock
1 се отпечатва, когато става въпрос за свободно отглеждане. В този случай кокошките разполагат с кацалки, гнездо и постеля и са свободни да излизат навън през деня. Всяка кокошка пък има достъп до най-малко четири квадратни метра открито пространство.
![Снимка 575957](https://webnews.bg/uploads/images/57/5957/575957/640x.jpg?_=1654000812)
Източник: iStock
Цифра 2 определя подово отглеждане. При него допустимият брой кокошки на квадратен метър е девет. Те снасят яйцата си в гнезда, а най-малко една трета от мястото, на което живеят, трябва да бъде покрито със слама или стърготини.
И последната възможност, за клетъчно отглеждане, се обозначава с 3. Тогава кокошките са само в клетки, на най-малко 750 квадратни сантиметра, в които трябва да има кацалки, гнездо и постеля, както определя и посочва ЕС в доклади, публикувани на сайта на Европейската комисия.