Всеки, който се грижи за косата си и държи тя да е здрава и блестяща, е наясно с нещата, които могат да ѝ навредят - използване на горещи инструменти без термозащита, отказ от редовно подстригване или прекаляване козметиката.

Бактериалните и гъбични инфекции - проблемите, с които ще се сблъскаме, ако заспим с мокра коса

Защо не бива да заспиваме с мокра коса

И как да си спестим неприятностите

Но има и други, не толкова очевидни "виновници", които също могат да "работят" срещу красотата на косата ни. Стилисти споделят мнението си за пет от тези тайно вредни навици, както и съветват какво може да направим вместо тях.

Спане с мокра коса

Измили сме косата си късно вечерта и се изкушаваме да си легнем, докато все още е мокра. Но по-добре е да не се поддаваме на подобно желание. "Спането с мокра коса може да доведе до повдигане на кутикулата, най-външния слой на косъма, вследствие на което той ще се разцепи в краищата и ще се накъса", обяснява колористът Кейтлин Елсуърт, собственик на салон в Сан Диего.

Снимка 624780

Източник: iStock

"Още повече че триенето на косата в калъфката на възглавницата през цялата нощ води до накъсване и заплитане. И това е нещо, което може да се случи при всички типове коса, но тези с тънка са още по-податливи", казва още специалистът. И съветва, че ако няма как да избегнем влажната коса преди сън, може да я сплетем на ниска, свободна плитка.

Разресване

Да се заемем с четката веднага след душ е друг потенциален капан. "Косата е най-уязвима, когато е мокра. Четкането и агресивното отношение може да доведе до накъсване увреждане", предупреждава стилистът Андрю Фицсимънс, основател на едноименната линия за грижа за косата. И препоръчва първо да се попие с кърпа излишната вода и чак след това да се разресва нежно косата. Най-добре е това да става с гребен с широки зъби.

Почистване

Знаем колко е важно да се почистват четките за грим. Но обикновено не се замисляме за тези за коса. А върху тях се натрупват мъртви кожни клетки, масла и остатъци от продукти, които се връщат обратно на скалпа ни. За да избегнем това, е достатъчно да почистваме четките поне веднъж седмично - с вода и шампоан.

Снимка 624783

Източник: iStock

И може да звучи учудващо, но пресата за изправяне и машата също трябва да се почистват, тъй като по тях също се натрупват мазнини и бактерии. Добре е да ги изчистваме всеки месец, като използваме мокра кърпичка на спиртна основа, с която да избършем повърхностите - разбира се, когато инструментът е изключен и охладен.

Слънцезащита

Защитата на кичурите от слънцето е също толкова важна, колкото и защитата на кожата. "Излагането на силно слънце може да наруши цвета на косата, като най-често извлича нежелани жълти тонове при блондинките и брюнетките", казва Елсуърт. Освен това ултравиолетовите лъчи могат да увредят клетките на косъма, което ускорява и увреждането му. За щастие, решението е просто: носене на шапка и използване на продукт за коса със слънцезащитен фактор.

7 разновидности на бретона, които ще виждаме навсякъде през тази година

7 разновидности на бретона, които ще виждаме навсякъде през тази година

Една от най-горещите тенденции в косите

Стегната конска опашка

Ако често носим косата си на опашка, добре е да се замислим дали не я пристягаме твърде. "Силното прибиране на косата назад оказва прекалено голямо напрежение върху скалпа и може да доведе до косопад в областта на линията на косата и слепоочията", обяснява Фицсимънс, уточнявайки, че особено уязвими са хората с тънка или фина коса.

"Добрата новина е, че не е необходимо да избягваме изцяло конската опашка. Просто може да я редуваме с по-щадящ за косата вариант като нисък кок или свободна плитка, добавя още специалистът пред Real Simple.