2020 г. се превърна в една от най-успешните в историята на Xiaomi, като компанията успя да измести Apple през третата четвърт на годината и да стане третия най-голям производител на смартфони в света.

Xiaomi, Apple, Samsung, Huawei и как се разпредели пазара на смартфони през третата четвърт на 2020 г.

Xiaomi изпревари Apple при смартфоните

Samsung отново е на върха

Комбинацията от условията на пандемията, сривът в продажбите на Huawei и закъснелите флагмани на Apple бяха основните причини за забележителния напредък на китайската компания.

Ако съдим по скорошен доклад на Nikkei Asian Review, компанията гледа смело към първото място, което в момента принадлежи на Samsung, и ще направи всичко по силите си, за да го достигне през 2021 г.

Снимка 498849

Източник: Xiaomi

Близки до компанията източници разкриват, че Xiaomi обмисля да поръча компоненти за до 240 милиона смартфони за 2021 г., което е почти два пъти повече от броя продажби, които марката реализира през 2019 г.

Според някои източници, заявките за компоненти са за производство на до 300 милиона устройства, което е с два милиона повече от всички апарати, продадени от Samsung за 2019 г.

От Nikkei обаче отчитат, че партньорите на Xiaomi в лицето на Qualcomm и MediaTek едва ли ще успеят да доставят подобно количество компоненти. Проблем може да се окажат и затруднените заради пандемията доставки, които оказват влияние върху редица индустрии.

Снимка 323288

Източник: Qualcomm

Възможно е обаче разликата в плановете на Xioami и възможностите на Qualcomm и MediaTek да бъде запълнена от Samsung и нейните Exynos чипове.

Ако все пак Xiaomi успее да достигне по-ниската си цел от 240 милиона устройства, анализатори предвиждат, че компанията ще си спечели солидна преднина пред Apple и ще се настани комфортно на третата позиция.

Xiaomi и на какво е способна новата телескопична камера за смартфон

Xiaomi ще ни дава 300% повече

Невероятна телескопична камера за смартфон

Не е изключено и проблемите на Huawei да се задълбочат и това да позволи на Xiaomi да достигне второто място в света на смартфоните, пише Android Authority.