Под напора на ефектите от скандала “Дизелгейт” и амбициозните политически планове за редуциране на вредните емисии, Volkswagen се готви тотално да преустанови продажбите на коли с горивни двигатели в Европа през 2035 г. 

Тест драйв, Volkswagen ID.3 и идентичността на един истински електромобил

Тест Драйв: Volkswagen ID.3

Страхотен външен вид, нестандартен интериор и на моменти прекалена минималистичност са в основата на новия хечбек

Това съобщи в неделя Клаус Зелмер, директор на продажбите и маркетинга, за немския портал merkur.de, уточнявайки, че финалният преход към EV модели ще се случи в периода между 2033 г. и 2035 г. 

Малко по-късно промените ще засегнат Северна Америка и Азия, като преходът ще се осъществява най-късно в Южна Америка и Африка, тъй като в тези райони инфраструктурата и политическите рамки за този процес липсват. 

Снимка 514614

Източник: Volkswagen

Целта на Volkswagen е до 2030 г. 70% от реализираните продажби да са на електромобили, казва Зелмер и припомня, че още това лято стартира услугата за наемане на електромобили на марката чрез абонамент.    

По думите му абонаментният модел се очаква да се развие значително през настоящото десетилетие и да образува до 20% от общите приходи на компанията през 2030 г.

Немският производител прави сериозни опити да се противопостави на доминацията на Tesla в бранша със собствените си ID електромобили.

Снимка 536816

Източник: Volkswagen

Очевидно посоката е правилната, за което говори престижната награда "Световен автомобил на годината", с която бе оценен Volkswagen ID.4 през април, след като компанията не бе грабвала този приз в продължение на осем години.  

Според Зелмер интензивният преход към EV коли ще обхване и други марки под шапката на Volkswagen, без да споменава конкретни имена. 

Tesla, Volkswagen и новата конкурентна битка при електромобилите

Volkswagen се закани на Tesla

Високо напрежение

Можем обаче спокойно да отсъдим, че обявените периоди се отнасят и за Audi, след като преди няколко дни компанията съобщи, че през 2033 г. ще преустанови производството на модели с двигател в вътрешно горене.