За всички вече е ясно, че електромобилите са бъдещето на личния транспорт. Все повече автомобилни производители ориентират ресурсите си към тази ниша и конкуренцията става все по-ожесточена. А, ние, клиентите, очакваме с нетърпение тя да доведе до понижаване на цените на колите на ток.

Tesla, Audi, Porsche и кои са най-бързите електрически автомобили в света

Кои са най-бързите електромобили в света

Хиляди конски сили и поне няколко електромотора в основата на тези проекти

Засега Tesla продължава да бъде лидер в бранша по брой продадени електромобили на годишна база. Това не е особена изненада, защото компанията на Илон Мъск произвежда само този тип возила и създава редица иновации. Останалите играчи обаче все повече й дишат във врата.

Поредната сериозна заявка за отнемане на лидерското място идва от най-големия европейски автомобилен производител - Volkswagen. От там заявиха, че нямат намерение да се отказват от добрата си позиция на пазара на коли с двигатели, но планират да станата номер едно при тези с батерии.

Снимка 523418

Източник: GettyImages

Volkswagen, който е собственик на Porsche, Audi, Skoda и SEAT, е продал 231 600 електрически автомобила с батерии през 2020 г. Това е по-малко от половината от продажбите на Tesla, но е увеличение с 214% спрямо предходната година.

По план, Volkswagen трябва да продаде своя милионен електромобил до края на тази година, а вторият милион да закръгли до края на 2025 г. Именно тогава планира да отнеме и първото място на Tesla, се казва в позиция на компанията. Те също така прогнозират до 2030г. 60% от новите автомобили, които се поръчват в Европа, да бъдат на ток.

Снимка 523422

Източник: GettyImages

Немският гигант очевидно иска да яхне вълната на електрическите превозни средства, която все по-настоятелно залива и Стария конкурент. А за да отговори на търсенето и да направи производството максимално автономно, планира изграждането на шест завода за батерии. Освен това, ще наеме хиляди ИТ специалисти и ще създаде своя операционна система за автомобилите, предава CNN Business.

Концернът планира пускането на пазара на 70 модела електромобили преди края на десетилетието, които ще са в почти всеки сегмент - от малки, през SUV, до луксозни седани.

Тест драйв, Volkswagen ID.3 и идентичността на един истински електромобил

Тест Драйв: Volkswagen ID.3

Страхотен външен вид, нестандартен интериор и на моменти прекалена минималистичност са в основата на новия хечбек

Тези гръмки обещания доведоха до ефект и на фондовата борса - акциите на Volkswagen скочиха с около 30% в началото на тази седмица. Изглежда компанията вече успя да изчисти имиджа си след скандала с вредните емисии на дизеловите си автомобили и върви в правилната посока - натам, накъдето са тръгнали и всички останали.