2024 г. е по-специална за Volkswagen. Именно през тази година се навършват цели 50 години от пускането на един от най-емблематичните им модели - Golf. 

Тест драйв, Volkswagen Golf e-TSI, меките хибриди и вятърът на промяната

Volkswagen Golf e-TSI - това вече е съвсем друг голф

Интелект и мазното пътно поведение

Ето защо от компанията са решили да отпразнуват това с пускането на фейслифт на последната генерация на Golf (Mk. 8)

От Volkswagen обещават, че новият Golf (Mk. 8.5) ще разполага със следващо поколение информационно-развлекателна система, а концепцията за управление ще е по-интуитивна. Дизайнът на предната и задната част ще бъде по-изострен.

Снимка 650645

Източник: Volkswagen

Сред новите неща ще е и plug-in хибрид версия с увеличен пробег на електричество от около 100 км. Емблемата на Volkswagen пък ще бъде осветена, което се случва за първи път при Golf.

Снимка 650643

Източник: Volkswagen

Фейслифтът на Golf ще разполага и с IQ.LIGHT LED матрични фарове, за които от компанията твърдят, че са най-добрите в гамата си. Те ще включват високоефективен основен лъч с обхват до 500 метра. Задните светлини също получават нов дизайн.

Снимка 650644

Източник: Volkswagen

Информационно-развлекателната система ще е с интегриран ChatGPT, като са оптимизирани и осветени сензорните плъзгачи за контрол на температурата и силата на звука. Мултифункционалният волан и гласовият асистент IDA също са подобрени.

Снимка 650642

Източник: Volkswagen

Така в новия Volkswagen Golf гласовият асистент IDA ще може да се използва не само за управление на климатичната система и навигацията, но и за достъп до информация в интернет като прогноза за времето например.

Паркирането също ще е още по-лесно, защото функцията Park Assist Plus също е претърпяла подобрение. Така когато колата преминава покрай свободно място, може да установи дали то е достатъчно голямо и да задейства процедура по паркиране, поемайки изцяло управлението.

Снимка 650641

Източник: Volkswagen

За първи път в Golf ще може да се поръча и Park Assist Pro, който дава възможност да паркираме колата чрез мобилно приложение, докато сме извън нея. 

Volkswagen ID.2all - защо компанията ще върне физическите бутони в купето

Промяна в плана - защо Volkswagen връща физическите бутони

Хората получават това, което искат

Колкото до задвижването, новият Volkswagen Golf ще разполага с цели девет различни опции. Още с пускането му налични ще бъдат мек хибрид (eTSI), plug-in хибрид (eHybrid01 and GTE01), турбодвигател с бензин (TSI) и турбодвигател с дизел (TDI). От компанията обещават, че поръчките за новия Golf ще бъдат отворени в близките няколко седмици.