Туризмът е една от основните движещи сили за икономиката на много страни по света. Придвижването от една точка на света до друга става все по-лесно, с което се увеличава и нашето желание да пътуваме и да откриваме нови места.

За съжаление, когато на едно интересно място се съберат хиляди, милиони като нас, това оказва своя ефект. И моментен, и дългосрочен. 

1. Остров Комодо, Индонезия

Островът с площ едва 390 кв.км. стана популярна туристическа дестинация заради популацията на комодски варан. Именно това влечуго дава и името на парчето земя в океана, което е част от Национален парк Комодо.

Голяма част от туристите идват тук от остров Бали. Някои, за да се насладят на флората и фауната, а други - да практикуват водни спортове. И така до април тази година, когато бе съобщено, че островът се забранява за туристически посещения в рамките на поне година.

Комодски варан

Източник: iStock

Комодски варан

Причината за тази мярка е негативното влияние върху популацията на комодския варан. На острова живеят над 1800 влечуги, а наскоро бяха спрени опити 41 от тях да се продадат на черния пазар.

2. Венеция

Тук проблемите са няколко. Италианският град често е междинна точка в пътуванията на големи круизни кораби. Именно те са сочени като основен виновник за огромното замърсяване на водите по каналите на града.

А напливът от туристи подпомага постепенното потъване на града. Информацията за него пък води още и още желаещи да посетят Венеция, докато не е изчезнала. Затова и се въведоха редица мерки, сред които и контролиране на броя на новите хотелски стаи, както и такса за центъра на града.

Снимка 345180

Източник: iStock

3. Дубровник, Хърватия

Покрай сериала Game of Thrones градът стана предпочитана туристическа дестинация. А местните бързо надигнаха глас, че тълпите туристи по-скоро съсипват, отколкото да помагат на района да се развива.

По тази причина местните власти взеха решение да намалят броя допускани посетители от 8000 на 4000 дневно в следващите две години.

Снимка 329664

Източник: iStock

4. Барселона, Испания

Безспорно една от най-популярните туристически дестинации в Европа. А гневът на местните към милионите туристи годишно започва да излиза извън добрия тон. Протестите са гарнирани с призиви и настояване за по-сериозни мерки.

През 2015г. популярният пазар La Boqueria забрани посещенията на групи, по-големи от 15 човека. Подобни мерки се вземат постоянно с цел да се ограничи негативното влияние на туристите върху трафика и нормалния ритъм на живот в града.

5. Мачу Пикчу, Перу

През 2011г. Перу и ЮНЕСКО налагат ограничение на посещенията на тази атракция - до 2500 на ден. Броят им обаче е доста по-голям, твърдят местните. Цялото това стълпотворение оказва пагубно влияние на архитектурния комплекс и прави строгите мерки неотложни.

Тази година се очаква да стане задължително туристите да наемат гидове, както и изграждането на специални пътеки, по които да се случват движението.

Снимка 372287

Източник: iStock

6. Куба

Миналата година страната е поставила рекорд по посещаемост - над три и половина милиона туристи. А основният ефект от този интерес е огромното поскъпване на всички стоки, пише Insider.

За да смекчат гнева на местните, властите взимат решение за регулиране на цената на основните продукти, за да бъдат достъпни не само за платежоспособните чужденци.

7. Остров Big Major Cay, Бахамите

Познат още като Островът с прасетата. Със сигурност сме виждали десетки снимки в социалните мрежи на мъже и жени в кристално чистите води в компанията на прасета на петна.

На животните вероятни им е омръзнало от безкрайните фотосесии, но има един по-голям проблем, свързан с тях. Туристите ги хранят с нездравословни храни, което е довело и до смъртта на няколко прасета. Така след години нищо чудно островът да остане без нетрадиционната си атракция.

Снимка 428437

Източник: iStock

8. Остров Боракай, Филипините

По преди няколко години островът бе дестинация, която малцина можеха да си позволят. Но сега става все по-достъпна и посещавана. И това носи своите последици след себе си.

През 2018 г. островът бе затворен за посещения в рамките на шест месеца. След повторните си отваряне в сила влязоха редица строги мерки за туристите - забрани на масажисти, продавачи, водни спортове и строителство на пясъчни замъци. 

Островът на змиите, Зона 51 и седем места по света, които са забранени за посещение

7 места по света, които е забранено да посетим

И не без причина

Властите ограничиха броя на туристите до 19 200 във всеки един момент, което доведе до затварянето на много хотели и ресторанти.