Всеки има своите мечтани дестинации и любими места, на които би се връщал отново и отново. Но има и други, които - и да искаме, няма как да посетим. Ето кои са и защо достъпът до тях е ограничен.

Островът на змиите

Ilha da Queimada Grande, познат още като Snake Island, е остров, част от територията на Бразилия. Той се смята за най-смъртоносния в света, а причината са неговите обитатели.

Както се досещаме по името му, това са змии - отровни и по една на всеки квадратен метър. Това е домът на над 4000 от най-отровните влечуги на света, чиято отрова е способна да разяжда човешка плът.

На това парче земя в открития океан на колко 40 километра в брега има абсолютна забрана за посещение. И причината е напълно логична - вероятността да умрем след ухапване от змия е почти 100%.

Зона 51

Всички сме чували за нея. Супер секретната база на американците, разположена дълбоко в пустинята Невада. Около нея се носят митове и легенди, свързвани най-вече с комуникация с извънземни, която се извършва на територията на Area 51. А истинското й предназначение така и не е станало публично достояние, което още повече засилва мистериозността.

Снимка 426421

Източник: iStock

Пътят към тази зона е отцепен на километри, миниран и строго охраняван. Достъпът на обикновени хора е строго забранен, а използването на смъртоносно оръжие срещу тях - напълно разрешено. Затова - без глупави експерименти.

Спалнята на кралицата

Посещенията в Бъкингамския дворец се радват на голям интерес от страна на туристите. Но има една стая от огромната сграда, до която не е възможно да получим достъп - покоите на Елизабет Втора.

Снимка 379891

Източник: EPA/БГНЕС

Единственият пробив във сигурността в това отношение е от 1982 г., когато мъж успява да се вмъкне в спалнята на кралицата. Оттогава мерките за сигурност са още по-строги, затова по-добре ние да не пробваме.

Трезорът на Coca Cola

В него се крие тайната рецепта за газираната напитка. И тя, оказва се, е една от най-строго охраняваните вещи в света. Трезорът се намира в банка в Атланта, а достъп до него имат само двама души.

Остров Норт Сентинел

Тук заплахата идва не от смъртоносни змии, а от местното население. Племето, наброяващо няколкостотин души, живее в пълна изолация от останалия свят. А всеки опит на ентусиасти да се доближат до брега е приветстван враждебно, със закани, които прерастват в действия, ако се осмелим да навлезем на тяхна територия.

Островът, който се намира в Бенгалския залив и е част от Индия, е официално забранен за посещения. Той тъне в мистерия от векове и се смята, че племето, което го населява, съществува от около 60 хиляди години, пише Express.

Остров Повеглия

Този италиански остров във Венецианската лагуна е известен като "кървавия" остров. Неговата история е свързана със смъртта на над 150 хиляди души. Те умират от чума по време на варварските нашествия в епохата на Древен Рим, след което биват изгаряни и заривани в общи гробове.

Въпреки че от това време са минали хиляди години, спомените са още живи. Земята е покрита с човешки останки и прах от кремации. Рибари разказват, че в мрежите им често са се хващали човешки кости.

Смята се също, че смъртоносни зарази продължават да върлуват на острова. Поради всички тези причини, дори и да имаме някакво мазохистично желание да посетим Повеглия, няма да намерим кой да ни закара с лодка там. А и ни трябва специално разрешение, което се издава само на учени и изследователи.

Пещерата Ласко

Намира се в Югозападна Франция и е известна със своите хиляди палеолитни пещерни рисунки на около 17 хиляди години. Тя е включена в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

През 1948 г. пещерата е отворена за посещения, но през 1963 г. я затварят, защото атмосферните влияния и човешката дейност влияят пагубно на рисунките. За да не се губи туристическия интерес, в близост до Ласко и в подобна пещера се прави точно копие на рисунките й.