Отпуската никога не ни стига. Винаги имаме нужда от още няколко почивни дни, в които да се насладим на ваканцията си. Оказва се обаче, че за да имаме идеалната почивка, ни трябват точно определен брой дни.

Според финландски учени, идеалният отпуск, по време на който можем да си починем и да се "изключим" от работните ангажименти, е между осем и единадесет дни, пише Metro. Здравословното и психическото ни състояние рязко се подобряват след началото на ваканцията ни, като кулминацията настъпва на осмия ден.

Изследователите в университета в Тампере заключват, че отсъствието от работа само за ден-два е прекалено малко време, за да се отърсим от стреса в офиса.

Снимка 371533

Източник: iStock

Има обаче и друга закономерност, която се изразява във факта, че почивката в рамките на повече от две седмици, също има негативно влияние.

Причините: започваме да се тревожим за това колко работа се е събрала, докато ни няма, и колко по-трудно ще ни бъде да я свършим. Това пък ни пречи да се отпуснем и да се насладим на отпуска си. 

Не сме сигурни как точно е във Финландия, но ние тук много успешно превключваме от работен на ваканционен режим. Затова и без проблем можем да почиваме и по три седмици, и нищо не би ни притеснило.