В отпускарския сезон всички си напомняме онези безброй неща, които задължително искаме да вземем с нас на почивката си. Правим предварителна подготовка, пазаруване, списъци, но често забравяме, че по-важната задача е да подсигурим дома си преди да заминем.

Телевизор, зарядно и домашните уреди, които е добре да изключваме от електрическата мрежа

Как да намалим разхода на електричество у дома (и да спестим пари)

Струва си да се замислим

Докато системата за сигурност е по-малко вероятно да забравим, има други, по-малко очевидни неща, които също е добре да не пропускаме. Такива са домакинските уреди, които трябва да изключим от контакта, преди да отидем на почивка. Така не само ще намалим риска от електрически пожар у дома, но и може да намалим сметките си за електроенергия, тъй като някои уреди се възползват от т. нар. фантомно захранване.

Ето кои са уредите, които да изключим от контакта преди пътуване.

Малките уреди на кухненския плот

Ако редовно използваме кафемашината у дома, вероятно не изключваме щепсела ѝ. Добре е да го направим обаче, в случай няма сме вкъщи за дълго.

Снимка 673639

Източник: iStock

Същото важи и за други по-малки уреди като електрически чайници и тостери, но и за по-големите, като микровълновата печка.

Перални и съдомиялни машини

Тях също е препоръчително да изключим от контакта преди заминаване. Те използват повече енергия в сравнение с други уреди в режим на готовност, тъй като трябва да са готови да затоплят вода.

Снимка 673640

Източник: iStock

Освен да дръпнем щепсела обаче е добре и да спрем подаването на вода от спирателния кран.

Печки

Независимо дали използваме газов или електрически котлон, печката у дома може и да използва енергия, дори когато не готвим.

Снимка 673641

Източник: iStock

Не бива да пренебрегваме съвета да я изключим от контакта преди отпътуване на почивка, за да се минимизира рискът от електрически повреди и пожар.

Грешките, които допускаме при използването на съдомиялна

Грешките, които допускаме при използването на съдомиялна

Какво да правим и какво не, за да имаме наистина чисти съдове

Освен уредите, които е препоръчително да не забравяме да изключим, има и такива, на които по-добре да не дърпаме щепсела, пише Tom's Guide. Това са хладилника и фризера, тъй като може да протекат. Не бива да забравяме да ги освободим от храна, която ще се развали и ще замирише неприятно. А продуктите, които позволяват, можем да преместим във фризера или камерата.