Дроновете станаха толкова обичайна гледка в небето над нас, почти колкото и самолетите. Отвисоко всичко изглежда по-различно и често по-красиво. Но и под водата има много красоти, които е все по-лесно да бъдат увековечени.

Trident е подводен дрон, който ни позволява да правим впечатляващи подводни кадри, без дори да се налага да се намокрим. Като своите събратя, които летят, и той разполага с перки, но неговите са с цел да се гмурка надълбоко в морета и океани.

Досега устройствата за проучване на морските дълбини бяха прекалено скъпи и в повечето случаи собственост на военните или газови компании, които правят проучвания. А във водите на Световняи океан има повече исторически артефакти, отколкото във всички музеи по света.

Снимка 439649

Източник: Facebook / Sofar Ocean

Това вдъхновява създателят на компанията Sofar за подводния дрон, който разширява сериозно възможностите за обследване на морските и океански дълбини.

Trident ни дава поглед над места, където е физически невъзможно да стигнем. На 100 метра дълбочина не успяват да стигнат дори най-опитните водолази, защото човешкият организъм е трудно да издържи дълго време в подобни условия.

Снимка 439651

Източник: Facebook / Sofar Ocean

Камерата е специално създадена за ниската осветеност под вода, за да може да създава ясни и красиви кадри, които гледаме от брега на специален контролер.

Единственият вероятен недостатък на устройството, който на втори поглед изглежда напълно логична необходимост, е кабелът, с който е прихванат, когато се пуска под водата. Благодарение на него се предават снимките и видеата в реално време. 

Снимка 439650

Източник: Facebook / Sofar Ocean

Подводният дрон се движи със скорост от два метра в секунда, което го прави сериозен конкурент на Майкъл Феплс. Той е с красив дизайн, създаден така, че да подпомага движенията му. Ледените води също не са проблем за устройството.

Throwflame TF-19 Wasp - първата огнехвъргачка за дронове

Първата огнехвъргачка за дронове - достъпна за всички

Джаджата струва 1499 долара и всеки може да си я купи

Това не е първият подводен дрон. В последните години излязоха няколко модела, като всеки следващ надгражда предишния. Trident се продава на цена от 1695 долара, като към него има и няколко задължителни аксесоари (като кабел и кутия), които вървят по около 300 долара всеки. Така че, освен с ентусиазъм, трябва да сме заредени и с финанси, ако искаме красиви подводни кадри.