Много малки деца си мечтаят да имат къщичка на дърво. Но един японец превръща детската си мечта в реалност за възрастни. Израснал в Токио, Сатору Кикугава често посещава семейната лятна къща в провинцията, където се научава да цени природата. Една японска детска книжка, наречена I Want a Big Tree, разпалва мечтата му някой ден и той да има къща на дърво.

Въпреки това, чак десетилетия по-късно едно семейно пътуване до Борнео дава тласък тази мечта да стане реалност. Както обяснява Кикугава, докато лети над острова, вижда голяма гора, изсечена и превърната в палмова плантация. "От икономическа гледна точка разбирам, че продажбата на дървен материал носи стабилен доход, но това оказва влияние върху въглеродните нива и разнообразието в дивата природа. Затова си помислих как можем да спасим околната среда, която все още може да осигури доходи за местните жители", казва Кикугава.

Така той посява семето на идеята, която малко по малко започва да расте и в наши дни вече се нарича Treeful - луксозен курорт от дървени къщички в префектурата Окинава. Преди да започне обаче, има само един проблем - Кикугава няма абсолютно никаква идея как да построи къща на дърво, защото работи като председател на Gala Inc - компания, която създава ролеви видео игри, наред с други проекти.

Затова решава да се обърне към YouTube и започва да гледа видеоклипове с инструкции. Отнема му години, плюс много проби и грешки. Налага му се сам да се научи как да работи с циркулярен трион и други дърводелски инструменти. Кикугава успява да купи малко земя в гористата Окинава и започва да се разхожда, докато не вижда правилното дърво, което да реализира мечтата му. И така започва да строи къщата около него.

 Port Lympne Hotel, къщичката сред лъвовете и какво е да спим сред дивите животни

Да спиш сред лъвове и тигри

Едно нестандартно преживяване

"Първоначално не получих голяма подкрепа, когато се роди тази идея за къща на дърво", казва Кикугава. "Мнозина ме виждаха просто като богат човек, който иска да си намери хоби." Но има някой, който вярва в идеята на Кикугава - дъщеря му Маха. Тя казва пред CNN, че баща ѝ я е научил на любов към природата още от детството. Маха продължава със специалност наука и политика за екосистемите в университета в Маями.

Веднъж повярвала в проекта на баща си, тя го придружава на пътувания до Коста Рика и САЩ, за да разгледат подобни, вече реализирани проекти за къщи на дърво. Кикугава завършва първата от своите структури, която нарича Spiral Treehouse, през 2014 г. Тя става първата част от това, което сега познаваме като Treeful.

"Уважавам баща си и неговата страст да направи света по-добро място чрез къщички на дървета", казва Маха. "От ранна възраст баща ми ме научи колко е важна природата. Сега работим заедно чрез този устойчив курорт с дървени къщи, за да го защитим и да изпратим съобщение до всички хора по света."

В момента Treeful разполага в четири къщи на дървета, всяка от които е построена, за да осигури възможно най-малко смущения в околната среда. Едната - AeroHouse, е построена на 1.2 метра над нивото на земята, за да защити местните местообитания на дивата природа. Използвани са дървени дюбели вместо метални болтове, а стаите имат компостни тоалетни.

Bearbnb, Мечо Пух и къщичката във Великобритания, която пресъздава бърлогата на приказния герой

На гости на Мечо Пух

Върнахме се в детството

Водата от кладенеца се стерилизира с ултравиолетова светлина, като се избягва използването на хлор. Подовете и таванът са направени от нарязана дървесина, така че слънчевата светлина все още може да преминава през къщата на дървото и да осигурява енергия на растенията, които лежат отдолу, избягвайки смущения в екосистемата. Декорът в стаята, като лампи и рафтове за книги, също е направен от камъни, както и от клони, намерени в гората. А Дона - курортната коза, поддържа тревата.

Седем години след като Кикугава започва да строи къща на дърво, курортът отворя врати през 2021 г. Оттогава той печели няколко награди за дизайн и признание от Световните рекорди на Гинес за това, че притежава най-ниската къща на дърво в света, достигаща 3.6 метра под основата на дървото домакин.

Biosphere, Treehotel, Швеция и новата стая в хотела, скрита в сфера от къщички за птици

Хотелската стая, скрита в сфера от къщички за птици

Едно уникално изживяване

Но основателят на Treeful има идеи отвъд родната си Япония. Кикугава работи с камбоджанското правителство по проект за изграждане на къщички на дървета в националния парк Пном Кулен близо до Сием Реап. Това е една от няколкото инициативи, насочени към борба с незаконната сеч.

От 2016 г. до 2021 г. Камбоджа е загубила повече от 380 000 дка гора - близо 9%, принуждавайки Американската агенция за международно развитие да прекрати своята програма за опазване на горите след над 100 милиона долара инвестиции. "Искам да развия този бизнес и да го направя международен", казва Кикугава.