Всички харесваме бебетата - с големите си любопитни очи и невинни усмивки те предизвикват умиление у всеки възрастен човек. Но замисляли ли сме се какво точно знаем за тези малки същества - и по-точно нещата, които са специфични за тях и които се променят с напредването на възрастта.

Бебетата, бременността и колко сме умни, преди да се родим

Колко сме умни, преди да се родим

Подценена интелигентност

Оказва се, че има някои факти, които са изненадващи и за които надали сме си давали сметка. Ето какво споделят в тази връзка от Еspresso.

Бебетата се раждат с 300 кости. За сравнение, при зрелия човек те са 206 на брой. Причината е, че гъвкавият скелет на бебето улеснява процеса на раждане. В последствие част от костите се сливат и се обособяват като отделни в човешкия организъм. Това се случва още през първите няколко години от живота.

Снимка 611506

Източник: iStock

Любопитно е, че човешките бебета са най-едрите в животинското царство. При раждането си те имат 15% телесни мазнини, което ги прави най-дебелите видове сред останалите бозайници. След тях се нареждат само морските свинчета (11%) и гренландските тюлени (10%).

Жестовете на бебетата обаче наподобяват тези на малките шимпанзета. Според редица проучвания те споделят 89% от жестовете си. Изследователите стигат до това заключение, след като наблюдават двата вида в естествената им среда и така отбелязват значителни прилики между тях.

Появата на първите зъби при новородените се случва доста късно - едва към 5 или 6 месец. Но е факт, че някои деца се раждат със зъби, наречени натални. Причините за това явление все още са неопределени, но някои хипотези сочат досег с токсични вещества по време на бременност.

Снимка 611504

Източник: iStock

Трябва да знаем, че малките деца разбират три пъти повече думи, отколкото могат да кажат. Затова трябва да сме внимателни какво говорим около бебето, дори и то да е само на няколко месеца. Езикът и способността им да говорят се развива по-късно.

А най-добре развитото сетиво на бебето е слухът. Той се оформя още в 18-та седмица от бременността, наа 24-та фетусите могат да чуват сърдечния ритъм и храносмилателната система на майка си. На петия или шестия месец след раждането започват да чуват и разпознават външни звуци.

Въпреки че бебетата са характерни с това, че плачат, всъщност през първите няколко месеца от живота си те нямат сълзи. Това е така защото слъзните канали не са напълно оформени. Течността, която излиза от тях и която ние наричаме сълзи се образува едва след тримесечна възраст.

Снимка 611505

Източник: iStock

Интересно е обаче, че плодът в утробата може да плаче. Това започва да се случва от 28-та седмица на бременността. Изследователите са стигнали до това заключение, след като са наблюдавали ултразвук, извършен през третия триместър и са направили подробен анализ на движенията на бебетата.

След раждането си някои малки деца плачат толкова много, че стигат дори до загуба на съзнание. Това се случва заради задържане на дъха (масово популярно още като захласване) и може да се появи при здрави деца на възраст между шест месеца и пет години. Дължи се на мускулен спазъм, който може да се получи от силен смях, болка, удар в гърдите, падане.

Новородените животни и любопитните факти, свързани с тях, за които не сме и подозирали

Любопитните факти за малките животни

Толкова симпатични

Макар и плашещо и стресиращо за родителите, задържането на дъха не е опасно и няма дългосрочни последици. Ако обаче детето прояви често тези симптоми е добре да се направи консултация с медицинско лице.