От години насам социалните мрежи копират функции и екстри една от друга, като в повечето случаи "преписването" е почти дословно.

Така се случи със стори формата например, който първо се появи в Snapchat, а след това и навсякъде другата - в почти същата форма.

Хитът в социалните мрежи през последната година безспорно е TikTok и преди няколко седмици научихме, че Facebook активно работи, за да внедри същия модел в Instagram и "мрежата-майка".

Марк Зукърбърг, TikTok, Facebook, Instagram Reels и как богатството СЕО-то надмина 100 милиарда долара

Зукърбърг чукна 100 млрд. долара с копие на TikTok

Нямаше по-подходящ момент

Сега обаче и YouTube влиза в надпреварата, след като вчера обяви нова услуга в платформата си на име YouTube Shorts.

Снимка 496138

Източник: YouTube

Няма смисъл да увъртаме и можем да кажем, че Shorts доста наподобява TikTok и позволява на потребителите да сглобяват 15-секундни видеа по доста сходен с TikTok начин.

Функциите в Shorts също не е различават много от тези на ТikTok и позволяват да комбинираме по няколко видеа, като, разбира се, имаме достъп и до голяма библиотека от музика, която да добавим към клиповете.

Снимка 496139

Източник: YouTube

Засега не знаем кога точно Shorts ще се появи на нашите ширини, но не сме изненадани, че услугата ще е налична първо в Индия.

TikTok, сделката с Microsoft и ще забрани ли Доналд Тръмп приложението на територията на САЩ

Неясното бъдеще на TIkTok

Ултиматумът на американския президент

Именно там бе забранен TikTok през юни, което е още едно свидетелство, че YouTube Shorts е малко или много копие и заместител на TikTok.