Приложението TikTok, което набра огромна популярност в последните месеци, се оказа на прицела на редица правителства и компании, които се усъмниха в шпионаж от китайската комунистическа партия.

Джеф Безос, служителите в Amazon и забрани ли им да ползват TikTok

Игричките на Безос с TikTok

Просто грешка или добре премислен план

От няколко седмици в САЩ все по-упорито се говори за забрана на TikTok, а заканите идват от самия президент. Вчера, 6 август, Доналд Тръмп издаде указ, с който след 45 дни сделките със собствениците на приложението от ByteDance стават невъзможни.

По този начин той даде краен срок на Microsoft да финализира сделката за придобиване на TikTok. Ако тя не е факт до 20 септември, приложението ще бъде забранено за ползване на територията на САЩ.

Снимка 491036

Източник: EPA/БГНЕС

До този момент то е изтеглено от повече от 175 милиона американци. Забраната вече важи за всички федерални служители, използващи устройства, предоставени им от държавата.

В отделна своя заповед Тръмп направи нелегална и употребатa на друго китайско приложение - WeChat. Причината отново е същата - подозрения за шпионаж и събиране на прекалено много лична информация от потребители, предава Daily Mail.

TikTok, забраните за ползването на приложението и какво разочарова потребителите му

Идва ли краят на TikTok

Когато червената лампа светне

Това решение доведе до спад на акциите на компанията собственик Tencent с 10% на азиатските пазари. А войната на Тръмп с всичко китайско очевидно тепърва започва.