Креативността на социалните мрежи някак се изчерпа през последните 10 години и всеки започна да копира другия.

След като Зукърбърг открадна емблематичния за Snapchat стори формат и го копира първо в Instagram, после във Facebook, сега най-голямата социална мрежа се е насочила към една от новите и най-бързо развиващи се платформи - TikTok.

Тази седмица Facebook обяви, че въвежда Instagram Reels в САЩ, който ще се конкурира пряко с TikTok и неговите 500 милиона месечни посетители.

Снимка 491296

Източник: Instagram

Принципът на Reels e същият като на TikTok, но с леко променен дизайн и функции. В основата на съдържанието са бързо сменящи се кратки видеа, които те увличат с разнообразието си и така не разбираш как са минали няколко часа.  

Снимка 491295

Източник: Instagram

Нещата обаче не са толкова прости, колкото изглежда.

Нововъведението идва в точния момент, за да направи Марк Зукърбърг един от тримата мъже на планетата, разполагащи с богатство от над 100 милиарда долара.

Instagram Reels излиза на американския пазар точно когато Доналд Тръмп обяви TikTok за "национално бедствие" и издаде забрана за търговия с компаниите зад TikTok, ефективна след 45 дни.

Facebook, Apple, iOS 14 и защо социалната мрежа възропта срещу новата операционна система

Защо Facebook възропта срещу iOS 14

Apple мисли за клиента, а Facebook - за реклами

Акциите на Facebook, под чийто чадър се намира Instagram, скочиха моментално с над 6%, а това даде отражение в личното богатство на Зукърбърг, което вече си оценява на поне 100 милиарда долара.

Снимка 486309

Източник: Twitter / Forbes

Другите двама в световен мащаб с подобно състояние са Бил Гейтс и Джеф Безос.

От Bloomberg съобщават, че от началото на 2020 г. Зукърбърг е увеличил богатството си си с 22 милиарда долара, а Безос - със 75.

Джеф Безос, най-големият скок в богатството му за един ден и как се забогатява с 13 милиарда

Да забогатееш с 13 милиарда за един ден

Пореден рекорд за Джеф Безос

Илон Мъск е на догонваща четвърта позиция с някакви си 70 милиарда долара.