Модата отдавна е прескочила границите на разумното и не спираме да се удивляваме на всевъзможни хрумки - кои наистина оригинални, които каращи ни да си мислим кой би носил това. Аксесоарите са лесен начин да разнообразим всеки тоалет и често погледите падат именно върху тях. А една дамска чанта със сигурност ще успее да ни открои от останалите.

Как една чанта стана спътник на Земята

Как една чанта стана спътник на Земята

Една любопитна космическа история

The Air Swipe Bag е модел, представен наскоро от луксозната френска марка Coperni. Още от първия поглед разбираме, че тук акцентът е върху материала, от който е направена. И не, той не е скъпа кожа от някое рядко животно, а специален наноматериал, наречен силициев аерогел. Той се използва от американската космическа агенция в открития Kосмос за улавяне на звезден прах.

Интересното за него е, че е направен от 99% въздух и 1% стъкло. С две думи - от нищо. Въпреки че е ултралек, материалът е доста издръжлив на различни влияния. Като например екстремни температури от 1200 градуса по Целзий или напрежение 4000 пъти по-голямо от теглото му.

Създаден е за мисията Stardust през 1999 г. и благодарение на него учените се сдобиват с проби от кометата Wild 2. А днес можем да се сдобием с чанта, направена от него, с която ще улавяме всички погледи на околните. Тя е продукт на съвместната работа на дизайнерите на бранда с кипърския професор Йоанис Михалудис.

Уникалният аксесоар е с тегло едва 37 г като едва 0.2% от материята е реално осезаема. Останалата част е просто въздух, който се движи през трилионите микроканали на аерогела. През 90-те години той печели титлата за най-лек материал на света, а с времето търпи известни подобрения. Днес аерогелът има опушен вид, както виждаме и от чантата, направена от него, пише Engadget.

Обемиста и препълнена - и висшата мода открива красотата на ежедневна чанта

Обемиста и препълнена - и висшата мода открива красотата на ежедневна чанта

Според Miu Miu практичността e преди всичко

Coperni все още не са обявили продажбите на The Air Swipe Bag, която е част от есенната им колекция, както и нейната цена. Но ако имаме интерес към нестандартната чанта, направена от още по-нестандартен материал, вероятно ще можем да се сдобием с нея. Едно е сигурно - това удоволствие няма да е евтино.