Илон Мъск неведнъж ни е показвал, че си пада по смелите решения. А те често водят до непредвидени последствия, някои и в по-голям от предполаганото мащаб.

Илон Мъск, спадът на акциите на Tesla и как загуби 15 милиарда за един ден

Игричките, с които Мъск загуби 15 милиарда за ден

Кой каквото сам си направи...

Докато миналата година мнозина предричаха фиаско за Tesla, акциите й на фондовата борса достигнаха до невиждани върхове - от 30 до 849 милиарда долара. В последните месеци ситуацията е доста по-колеблива, но това не спря Мъск да инвестира милиард и половина долара от парите на акционерите в биткойни.

По този начин предприемачът свърза цените на акциите на своята компания на фондовата борса с тези на криптовалутата. А в последните седмици тя върви повече нагоре, отколкото надолу.

Снимка 479827

Източник: GettyImages

След като загуби 15 милиарда долара за един ден в края на февруари, сега собственикът на Tesla счупи и нов отрицателен рекорд - за акции, губещи най-много стойност за кратък период от време. И то на всички времена, в които се води подобно проследяване.

От върха, достигнат на 26 януари, който направи и Мъск най-богатия човек на света със 185 милиарда долара, та до сутринта на 5 март, когато цената на акциите е спаднала от 883 на 556 долара.

Така от тези най-високи нива от 849 милиарда долара, стойността на Tesla на борсата се понижава до 544 милиарда, което си е спад с 305 милиарда или цели 36% за пет седмици и половина - постижение, с което никоя друга компания не може да се "похвали", предава Fortune.

Илон Мъск, Starbase и градът, който милиардерът иска да построи

Какво си науми Мъск този път

Пак изненада с идея

Всички, които отново предричат края на компанията за електромобили обаче отново могат да почакат. Това не е първият подобен срив на борсата, като миналата година имаше друг - с 34%, след който Tesla достигна най-върховите си нива. Затова място за изненади винаги има, а купуването на акции в бизнеса на Мъск може да изглежда рисково, но нищо чудно да излезе добра инвестиция.