Последният път, когато си купихме телевизор, прекарахме доста време в решаване дали да вземем плазмен, LCD или LED екран и в обсъждане между HD, 4K или 8K резолюция.

След тази важна покупка обаче трябва също да знаем как да почистим екрана на телевизора си, за да се насладим максимално на тези ярки цветове и ясни детайли. Независимо дали почистваме екран на телевизор, компютър, мобилен телефон или дори порт за зареждане на iPhone, първо трябва да знаем какви инструменти и методи да използваме.

Повечето от днешните телевизори с плосък екран имат LCD или OLED екрани, като и двата са осветени със светодиоди (LED). OLED използват органични светодиоди, които се отличават с по-добър контраст, по-тъмно черно и по-ярко бяло. Плазмените екрани, които бяха популярни в края на 1990 г. и началото на 2000 г., бяха спрени от производство през 2014 г., но все още са в много домове. Телевизорите от старата школа, които разчитаха на обемисти електронно-лъчеви тръби (CRT), имаха стъклени екрани, които са по-лесни за почистване.

Снимка 594515

Източник: iStock

"Почистването на телевизор от старата школа е подобно на почистването на прозорец. Съвременните телевизори обаче изискват повече грижи и трябва да се внимава", казва Джесика Ек, експерт по почистване в American Cleaning Institute, който дава и някои ценни насоки пред Reader's Digest.

Philips OLED+935 и всичко, което ни предлага новият телевизор

Екран само за нашите очи

Ето така зимата може и да поостане

Кърпите

Модерните екрани са чувствителни към натиск и могат лесно да бъдат надраскани, затова експертът препоръчва да използваме микрофибърна кърпа, независимо дали нашият екран е LCD, OLED или плазмен.

"Микрофибърната кърпа е изтъкана с много малки влакна, което прави натиска върху екрана по-равномерен и намалява вероятността от причиняване на драскотини или щети."

Какво да избягваме: Хартиени кърпи, кърпички и други материали, съдържащи влакна, които могат да повредят екрана. 

Препаратът

Правилото е да не е мазен и никога директно върху екрана. Първо пръскаме върху кърпата във вид на фина мъгла, за да избегнем повреда.

Снимка 594514

Източник: iStock

Какво да избягваме: Специализирани кърпи за прах с препарат, защото тяхното мазно покритие - предназначено за дървени продукти, оставя остатъци от продукта по екрана.

Движенията

Препоръчително е почистваме с равномерни, леко припокриващи се движения - хоризонтално или вертикално. Накрая минаваме със суха кърпа, за да премахнем всякакви остатъци.

Какво да избягваме: Кръговите движения не са за препоръчване, тъй като това може да направи ивици.

Тежести, велоергометър, бягаща пътечка, постелка за йога - колко често да почистваме спортните си уреди

Колко често да почистваме спортните уреди

Колкото повече, толкова по-добре

И един бонус

Хубаво е да почистваме и шкафа на телевизора (ако е на шкаф), така че прахът да не пречи на високоговорителите и портовете. За целта можем да използваме четката за прах на прахосмукачка ни.