Човекът се смята за най-развитото живо същество на Земята - човешката цивилизация е градена с хилядолетия и през 21 век можем да се похвалим с изкуствен интелект, изследване на космоса и все повече болести под контрол.

Двойките, естествената миризма на тялото и как избираме половинката си

Миризмата - ключът към любовта

Не винаги противоположностите се привличат

Въпреки всичко това човекът си остава... животно, което в определени ситуации разчита на сетивата си като всяко друго. Поредица от нови експерименти показват, че както жените, така и мъжете разчитат на обонянието си, когато си търсят партньор.

Хетеросексуалните жени могат да "надушат" кога мъжът, към когото имат интерес, е обвързан. Хетеросексуалните мъже пък са привлечени по-силно от жени, които са в овулация или такива, които са сексуално възбудени, съобщават ни Science Alert.

Снимка 332214

Източник: iStock

Науката все още няма точен отговор за това как точно действа това обонятелно разпознаване и при двата пола. Но някои проучвания например показват, че необвързаните мъже имат малко по-високи нива на тестостерон.

"От еволюционна гледна точка за жените е предимство да могат да усетят химическите сигнали на евентуален партньор, за да избегнат да ухажват мъже, които са обвързани и дори вече имат деца", коментират авторите на едно от изследванията по темата.