Много често бъркаме обикновената настинка с грип. Истината е, че настинките се причиняват от друг вид вируси - парагрипни, които водят до доста сходни с грипните симптоми, но обикновено заболяването отминава без усложнения, за разлика от истинския грип.

Стомашни вируси, ротавируси и как оцеляват до три дни във вода върху микропластмаса

Колко дълго живеят стомашните вируси

Оказва се, че микропластмасата им помага

Грипните вируси се класифицират в три различни щама - A, B и C. Вирусите от щам А са най-често срещаните и причиняват най-тежко заболяване, докато B и С преминават по-леко и не предизвикват големи епидемии. Грипът тип А води до близо пет милиона хоспитализации годишно в света.

От друга страна респираторно-синцитиалният вирус (RSV - Respiratory syncytial virus) принадлежи към семейство Pneumoviridae. Това е човешки вирус, който причинява инфекции на респираторния тракт. Явява се главна причина за инфекции на горните и долни дихателни пътища и много честа причина за търсене на лекарска помощ в детска и особено в много ранна детска възраст.

Снимка 593356

Източник: iStock

И двата вируса заучат плашещо, но какво би се случило, ако вируса на грип тип А се слее с респираторния синцитиален вирус. Според изследоварели, наблюдавали това сливане в лабораторията - нов хибриден патоген, описан от Nature Microbiology.

"Такъв хибриден тип вирус не е описван досега", казва вирусологът и старши изследовател Пабло Мурсия пред Guardian. "Става дума за вируси от две напълно различни семейства, при които се комбинират геноми и външни протеини. Това е нов тип вирусен патоген", обяснява той. 

Хибридният вирус изглежда като крак на гекон под микроскоп, като респираторно-синцитиалният вирус (RSV) образува крака, а вирусът на грип А - пръстите на крака.

Снимка 593358

Източник: nature.com

Хибридът е открит по време на лабораторен експеримент, предназначен да анализира взаимодействията между вирусите по време на инфекция, за да разбере по-добре клиничните резултати, поведението на патогена и предаването. За целта човешки белодробни клетки са изложени на двата вируса, както и на всеки вирус поотделно като контролна група. 

Учените установяват, че когато двата вируса обединят усилията си, грипният вирус изглежда заразява повече и по-широк спектър човешки клетки. Частиците на грипния вирус тип А превземат имунната система, като използват протеините по повърхността на респираторния синцитиален вирус. Това дава предимство в продължителността на оцеляването на вируса.

Снимка 593355

Източник: iStock

Освен това хибридният вирус се разпространява в клетки, които нямат грипни рецептори, което може да позволи на грип А да се придвижи по-надолу по респираторния тракт в белите дробове и да доведе до по-тежки инфекции.

COVID-19 и как се промениха най-често срещаните симптоми при различните хора

Как се промениха най-често срещаните симптоми на Covid-19

Каква е разликата в симптоматиката между ваксинирани и хора без ваксина

Експериментът е ограничен до лабораторни условия, които "не могат да уловят напълно пространствената и физиологична сложност на целия дихателен тракт", казват изследователите. Те посочват обаче, че укрепването на грипния вирус в новия хибрид е знак, че подобна "кражба" на качества от друг вирус може би има роля във вирусните пневмонии, уточняват от Science Alert.