Науката и технологиите не спират да ни изненадват. Изкуството също. И ако си мислим, че и трите заедно не могат да се съчетаят в комбинация, лъжем се. Ето го и доказателството.

Болкоуспокояващият имплант и как работи той

Имплантът с болкоуспокояващ ефект, който създадоха учените

Как работи той

В България вече за втора поредна година се провежда един фестивал, чиято цел е точно това - да ни убеди, че наука и изкуство могат да говорят на един език, и то на съвсем разбираем такъв и за всеки.

Европейският мултижанров фестивал "Театър на чудесата" 2022 се завръща за втори рунд от 27 до 30 октомври в РЦСИ Топлоцентрала. Организаторите му обещават, че тази година са надминали себе си, включвайки още по-богато съдържание и популярни международни гости.

Софиянци и посетители на града ще бъдат въвлечени в актуални за съвременното глобално общество теми, разказани на езика на науката и изкуството.

Снимка 592511

Източник: Театър на чудесата

Ще можем да се докоснем и тестваме на живо изкуствен интелекти ще имаме шанс да се включим в дискусия за постмодерната медийно-информационна среда и начините, по които тя ни манипулира. А за запалените любители на научния storytelling пък е предвидено практическо ателие.

Всичко това обаче са само част от темите в тазгодишното издание на "Театър на чудесата". За десерт споделяме един от акцентите в програмата.

Снимка 592512

Източник: Театър на чудесата

Още днес, от 20:30 ч., в зала 2 на Топлоцентрала ще се играе импровизирано театрално шоу, изпълнено с технологии и съдържащо научен експеримент на живо. Представлението е наречено Improbotics и в него участва действителен чатбот, базиран на изкуствен интелект. Той ще се опита да се представи като човек, докато за публиката ще има забавно предизвикателство. Какво е то зрителите, които ще бъдат също и участници, ще могат да разберат на самото събитие.

"Театър на чудесата" 2022 е организиран от "Арте Урбана Колектив" в партньорство с RATIO и е част от европейска мрежа от фестивали, посветени на сътрудничеството между хора на изкуството и науката.

Странните неща в човешкото тяло, които дори медицината трудно успява да обясни

11 нещата, с които човешкото тяло ще ни изненада

За които и науката не е категорична

"Театър на чудесата" 2022 е от 27 до 30 октомври в РЦСИ Топлоцентрала.

Пълна програма, имена на гостите на фестивала, както и билети, има тук.