В момента Тайланд се бори с най-тежкия си период от епидемията. От началото на април досега заразените са се увеличили четирикратно - до 123 066, а смъртните случаи са се увеличили седем пъти.

Коронавирусът, ваксините, домашните любимци и ще се наложи ли да ваксинираме кучетата и котките

Ще ваксинираме ли и домашните любимци срещу COVID-19

Поредният спорен въпрос

На фона на тези тревожни данни тайландски специалисти представиха шест кучета, дресирани да откриват новия коронавирус по миризмата на потта.

Всъщност кучетата не подушват хората, а проби от потта им, поставени в метален контейнер. За един месец те са проверили около 2000 проби.

Опитите са показали, че кучетата, които са лабрадори, откриват правилно новия коронавирус в 95 процента от случаите. Когато има съмнение за инфекция, кучето спира и насочва носа си към пробата.

"Много са бързи в проверката. Така можем бързо да изолираме съмнителните случаи от здравите" - каза Титиват Сирпрасат от проекта в университета Чулалонгкорн в Банкок.

Кучетата, коронавирусът и как животните могат да откриват болни

Как кучетата могат да откриват болни от коронавирус

Най-добрият приятел на човека отново се притича на помощ

"Различните видове вируси произвеждат различни аромати", казва ученият Патама Торворапанит. Специалистите смятат, че този метод е много по-ефективен от меренето на температурата, пише Reuters. Според тях използването на кучетата е уместно на летища и пристанища.