До Коледа остават броени дни и въпреки че навън не е снежно, няма как да не ни е поне малко празнично. А ако можем да си позволим кратко бягство преди по-дългите почивни дни, то най-добре да планираме посещение в някой от градове, които ще ни заредят с ударна доза коледен дух.

Освен традиционните Виена, Брюксел, Прага, Будапеща и Лондон, Европа предлага още няколко града, които не са за подценяване. И всички те ще успеят да ни изненадат със своите коледни базари и празнично настроение.

Големите коледни базари на 2018 г. в Европа

Големите европейски коледни базари на 2018 г.

Съвсем малко остана

Талин, Естония

Това е първата европейска столица, която слага коледна елха на обществено място - още през 1441 г. С утвърдени традиции в посрещането на светлия празник, Талин всяка година омагьосва туристите с коледния базар, който се намира около празничното дърво на централния площад.

Богата културна програма, греяно вино, традиционни храни и ръчно изработени красоти - всичко това на фона на богатата украса, чиято красота е грехота да не споделим с приятелите си в социалните мрежи. Или пък да решим просто да се насладим на мига.

Снимка 456789

Източник: iStock

Нюрнберг, Германия

Коледният базар се организира в стария град още от ХVI век. Можем да го намерим на площад "Хауптмаркт". Характерни за него са дървените сергии, покрити с бял и червен плат, които са близо 200 на брой.

Снимка 456795

Източник: iStock

Аромат на вурстове, джинджифил, печени бадеми и греяно вино се носи навсякъде, докато обикаляме за някой и друг сантиментален коледен подарък. Най-добрият избор, който можем да направим, са традиционните нюрнбергски човечета от сухи сливи и орехи.

Фалкенбург, Нидерландия

Това е един от най-нетрадиционните коледни базари в света, защото се провежда под земята - в кадифените пещери на замъка Валкенбург. Те са открити през XI-XII век и сами по себе си също са много впечатляващи. Но в дните преди Коледа се превръщат в наистина магично място.

Можем да се наслаждаваме на стенописите и скулптурите по стените, докато разглеждаме коледни играчки или похапваме традиционни празнични специалитети и сладкиши.

Барселона, Испания

Заслужава си да посетим този град по всяко време на годината, но ако се окажем там по Коледа, задължително трябва да видим Fira De Santa Llúcia. Всичко започва през 1786 г. с отбелязването на деня на Сейнт Луси на 13 декември. Постепенно от еднодневни, тържествата се превръщат в едномесечни.

Така коледният базар пред барселонската катедрала се превръща в традиция, продължаваща и до днес - с много пиняти, дървени фигурки и коледен дух, пише Food52.

Страсбург, Франция

Тук подготовката за Коледа се свързва с традиционен базар, провеждащ се от 1570 г. Днес тези места са няколко във френския град, което го прави предпочитана предпразнична дестинация от мнозина.

Най-притегателната точка безспорно е площадът Place Kléber, където се намира и голямото коледно дърво. А накъдето и да се обърнем, празничният дух ще е там.