Времето така неусетно си лети, че пак сме в последната четвъртина на годината и едва няколко седмици ни делят от обичайната коледна еуфория. По стара търговска традиция, тя започва още през ноември, за да имаме достатъчно време да се изкушим и да направим колкото се може повече покупки.

Ако сме свикнали да тичаме по моловете все на 20-и-някой декември, то тази година май е време за промяна. А една страхотна идея са предколедните екскурзии с акцент върху тематичните базари. Те се провеждат ежегодно в редица европейски градове. 

За да си спестим излишен стрес обаче, е добре отсега да си направим резервация. Със сигурност ще ни излезе и по-изгодно, а и ще имаме по-ясни планове за предпразничните дни.

Будапеща

Унгарската столица е достатъчно красива и без коледна украса и пазар, но по това време на годината магията е още по-голяма.

На площад Vörösmarty в града от девети ноември до първи януари са разположени десетки сергии за подаръци и храна, както и две големи сцени, на които ежедневно има музикална програма.

Коледното настроение се допълва от красива украса и традиционните коледни сладко и греяно вино.

Снимка 381772

Източник: iStock

Виена

Още една европейска столица, която се превръща в оживяла приказка в дните преди Коледа. Във Виена коледните базари са със завидно дълга традиция. Провежда се от 1928г., но затова време въобще не са изгубили своя чар и продължават да привличат милиони туристи ежегодно.

Всъщност, в австрийската столица има цели 20 празнични базара, разположени в различни части на града. Най-големият е позициониран пред общината. Празненствата и покупките започват от 17 ноември и приключват на втория ден на Коледа - 26 декември.

Снимка 381777

Източник: iStock

Прага

Чешката столица огрява в празнични светлини от началото на последния месец от годината. В първия ден на декември започват коледните базари. На площада в Стария град светва огромна елха, а в близост до нея се разполагат десетки сергии, които ни изкушават с вкусотии и джунджурии.

Сладки, наденички, греяно вино, прочутата чешка бира. И много коледно настроение. Какво повече му трябва на човек?!

Снимка 381780

Източник: iStock

Краков

Полският град, който се намира в близост го границата с Чехия, определено е най-добре да посетим в дните преди Коледа. Не че и иначе няма с какво да ни очарова, но коледният базар си е една от атракциите на града.

Разположен до базиликата Сейнт Мери всяка година между 30 ноември и 26 декември, базарът се превръща в предпочитана бюджетна дестинация с цел зареждане с коледен дух. За това подпомага празничната музика, сувенирите и традиционните полски коледни ястия, които можем да опитаме на място.

Снимка 381781

Източник: iStock

Вилнюс

Столицата на Литва също е сред най-евтините европейски дестинации за уикенд ваканция. А ако решим тази ваканция да бъде в седмиците преди Коледа, още по-добре.

В града има 28 коледни базара, а най-големият от тях е на площада пред катедралата. От първи декември до седмия януари тук можем да намерим не само традиционни храни и напитки, но и керамични и стъклени произведения, които са страхотен коледен подарък.

Снимка 381783

Източник: iStock

Рига

Латвийската столица е друга бюджетна дестинация, която определено ни очарова с коледните си традиции. Празничен базар тук се провежда от 1510 г. В стария град, на площад Дома, са разположени десетки китни дървени къщички, откъдето можем да си купим местни вълнени изделия и мед.

Можем да и да похапнем сладко-сладко на фона на коледни песни, изпълнявани от хора. И всичко това в периода 30 ноември - шести януари.

Снимка 381785

Източник: iStock

Брюксел

В белгийския град ни очаква една истинска, предколедна страна на чудесата. Именно затова базарът е кръстен Winter Wonders Christmas market. А зад това име се крият стотици сергии и още толкова вкусотии, виенско колело, ледена пързалка и много добро настроение.

Коледният базар в Брюксел е от 30 ноември до шести януари.

Снимка 381784

Източник: GettyImages

Копенхаген

В столицата на Дания, в парка Tivoli Gardens ни очаква пищна украса от десетки хиляди лампички и вкусна храна от 43 ресторанта, както и много коледни песни. Важно е да отбележим, че за парка има входна такса.

Но в града се провеждат и други базари. Иначе този в парка е отворен за посещение от 17 ноември до 31 декември, уточнява The Sun. 

Снимка 381786

Източник: iStock

Лондон

Английската столица е шопинг дестинация по всяко време на годината, но в последните два месеца е страхотна идея. Освен ако не изпитваме непоносимост към тълпите, защото те са навсякъде в града, точно под коледните лампички.

Снимка 381787

Източник: iStock

Southbank's Winter Festival и базарът в Хайд парк отварят в първите дни на ноември и до края на декември зареждат с коледно настроение гости и жители на Лондон. Освен десетки магазинчета с храна и сувенири, ще открием и атракционни и много организирани забавления за малки и големи.