Последните месеци се оказаха пагубни за туризма и пътуванията. Въпреки че въздушният транспорт преживя невиждан досега спад в броя полети и пътници, по света не спират да се откриват нови летища. А общото между тях е, че са наистина впечатляващи и следващи тенденцията от последните години.

Саудитска Арабия, Амаала и летището, което прилича на мираж в пустинята

Летището, което е като мираж в пустинята

Част от луксозния проект Амаала на Саудитска Арабия

Отдавна летищата не са просто скучни терминали, на които да се чудим как да ни мине времето, докато ни извикат да се качваме на борда. Всичко започна с леки подобрени в интериора, разширяване на шопинг зоните и предлагането на допълнителни екстри, за да стигнем до модерния днес облик.

В първите дни на юли 60 пътници получиха възможността да пътуват за никъде, за да могат да видят с очите си основния ремонт на летище Taipei Songshan в Тайван. По време на извънредното положение тук са изградени повече от 100 хиляди квадратни метра нови зони за пазаруване и релакс.

А интересът към нестандартната инициатива - да отидеш на летище, без да летиш, показва, че тези места отдавна не са просто гара разпределителна. Затова и се обръща все повече внимание не само на първото впечатление, но и на цялостното преживяване, което ни остава за спомен от терминала.

Така постепенно летищата се превръщат във важни градски центрове, по подобие на моловете например. Архитекти и урбанисти често залагат именно за тях като символ на даден град, негова отличителна черта и върхово постижение.

Пример за това е и летището Berlin Brandenburg. Неговият строеж започва през 2006 г., а проектът е на стойност 8.6 милиарда долара. Очаква се първият терминал да заработи в края на октомври и да поеме трафика от вече доста остарелия Берлин Тегел. 

Акцентът в това ново немско летище е в пресъздаването на градски пейзажи. Пътниците ще могат да преминат по копие на централния берлински булевард Унтер ден Линден и край колониади, наподобяващи тези на музея Алтес в града. В основната зала за заминаващи пък погледите ще привлича огромна скулптора.

Изкуството е водещо и в проекта за ремонт на нюйоркското летище LaGuardia, където ще намерят място редица интересни арт инсталации на различни творци, предава Travel and Leisure.

Снимка 500948

Източник: GettyImages

В новия терминал на Международното летище в Бермуда пък решението е акцентът да е върху природата. Пътниците ще имат възможността да оставят обемните си багажи и да се насладят на една отпускаща разходка, както и на красивата гледка наоколо - към океана и богатата местна флора. Наклоненият покрив пък е намигване към традиционната бермудска архитектура.

Международното летище в Сан Франциско, което отвори врати преди няколко месеца, също залага на природата като атракция чрез своята небесна тераса от 1460 квадрата. Разположена извън охраняваната зона на терминала, тя се превърна в една от туристическите атракции в града.