Базираната във Обединеното кралство компания Foster + Partners разкрива плановете си за нов проект за международно летище в Саудитска Арабия.

Луксозното ново летище, проектирано да изглежда като оптична илюзия, ще обслужва луксозния курорт Амаала, разположен на северозападното крайбрежие на Саудитска Арабия, на границата с Червено море, пишат от Architects Declare. Според Foster + Partners сградата ще прилича повече на частен клуб, отколкото на летище.

Генералният план на летището е проектиран от Egis - международна консултантска и инженерна група. Летището може да бъде използвано от един милион пътници годишно след откриването, което в момента е планирано за 2023 г.

Снимка 486547

Източник: architectsjournal.co.uk

Някои от удобствата на летището ще бъдат голями хангари с контролирана климатизация, които ще бъдат достъпни за частни самолети.

"Потопено в духа на Амаала, летището ще създаде среда, която въплъщава философията на дестинация отвъд видимото за очите. Това ще бъде уникално пространство, което олицетворява лукса и бележи началото на запомнящо се преживяване за най-претенциозните гости в света", казва изпълнителният директор на курорта Амала Николаа Нейпъл.

Снимка 486546

Източник: architectsjournal.co.uk

Проектът с името Амаала, наричан още Ривиерата на Близкия изток, предвижда изграждането на хотели, частни вили, художествена академия и яхт клуб. Това е най-новият от поредицата мега проекти в богата на петрол страна.

Амаала ще бъде разположен на 4155 квадратни километра в природния резерват Принц Мохамед бин Салман и ще включва 2500 хотелски стаи, повече от 800 вили, апартаменти и домове под наем, както и 200 обекта от висок клас за търговия на дребно, изискани ресторанти и места за отдих.