Към настоящия момент населението на света е почти 7.8 милиарда души. А ново изследване на учени от University of Washington's School of Medicine ни дава прогноза как ще се променя това число в рамките на следващите няколко десетилетия.

През 2100 г. нашата планета ще бъде дом на 8.8 милиарда души, което е с около два милиарда по-малко в сравнение с предишни изчисления на ООН. Дотогава се очаква и в 183 от 195 страни по света да няма необходимия коефициент на плодовитост за поддържане на сегашното население.

Със средно 2.1 раждания на жена, повечето държави в света ще усетят сериозно намаляване на жителите си. В цели 34 пък, сред които Япония, Испания, Италия, Тайланд, Португалия, Южна Корея и Полша, се прогнозира спадът да е наполовина.

Снимка 488205

Източник: iStock

В Китай се очаква - от 1.4 милиарда души днес, след 80 години да има едва 730 милиона. Най-бързо топящите се народи ще са в Азия, Централна и Източна Европа.

За сметка на тези страни, населението на Субсахарска Африка, в която влизат 54 държави, се смята, че ще се утрои. Така малко по-малко от половината от цялостното население на планетата ще бъде от африкански произход до края на века.

Снимка 488206

Източник: iStock

Значителен ефект върху намаляването на раждаемостта и населението има по-лесният достъп на жените до образование и по-добре платени работни позиции. Така много повече от тях избират да гонят професионално развитие, отколкото да раждат повече деца. А имиграцията е тази, която може да компенсира до известна намалената раждаемост, най-вече в страни като САЩ, Канада и Австралия, предава BBC.

Друга сериозна заплаха - най-вече за икономиката и здравните системи, е фактът, че населението на планетата ще става все по-застаряващо. С увеличаването на продължителността на живота се смята, че през 2100 г. 2.37 милиарда души ще са над 65 години, в сравнение с 1.7 милиарда под 20-годишна възраст.

Една четвърт от населението на света няма сигурен достъп до вода

Една четвърт от населението на света няма сигурен достъп до вода

Проблемът само ще се задълбочава

"Драматичните спадове" в населението в трудоспособна възраст ще се отрази най-вече на големи икономики и пазари, като Китай и Индия. Ще се стигне и до разместване на световните сили.