Заболяванията на мозъка, сред които е и Алцхаймерът, са обект на все повече и все по-задълбочени изследвания в търсене на причините за тях, а оттам и на евентуални алтернативи на лечение.

Нашият организъм е едно неразделно цяло, затова ни звучи повече от логично при болестите да има причинно-следствена връзка със състоянието на други органи. А най-големият орган в човешкото тяло е кожата. Именно затова учените от Университета в Калифорния акцентират върху нея в контекста на възможните причинители на Алцхаймер.

Снимка 410317

Източник: iStock

Възпаленията са сочени за основен виновник за дегенеративното заболяване на мозъка. А най-новият извод на учените е, че химикали, наречени цитокини, могат да допринесат за развитието на Алцхаймер.

Те се отделят от организма, когато имаме рана и повърхността на кожата е нарушена, за да се възстанови по-бързо. Високи нива на цитокини могат да се генерират дори при, на пръв поглед, безобидни възпаления, като сухата, зачервена и напукана кожа на ръцете ни през зимата, решението за която е редовна и ефикасна хидратация.

Снимка 412956

Източник: iStock

Именно тя понякога може да направи повече от цитокините. А когато те са произведени, защото в мозъка е подаден сигнал за възпаление, но не могат да бъдат полезни, влизат в ролята не на помощници, а на вредители.

С напредването на възрастта кожата започва да влошава своето състояние и подобни възпаления са все по-често срещани. Именно и при по-възрастните хора възпаленията са много по-трудни за поправяне и химикалите се изправят пред непосилна задача.

Тогава те просто блуждаят в организма, попадат в потока на кръвта, а оттам могат да достигнат и до мозъка, което води до нежелани увреждания на клетките.

Снимка 412957

Източник: iStock

Разбира се, това откритие на калифорнийските учени не е правилно да се тълкува като извод, че здравата и добре хидратирана кожа ще ни предпази от Алцхаймер. Но с нея рисковете от неговото развитие са с един по-малко, пише Daily Mail.

Алцхаймерът, мозъкът и как да го моделираме чрез начина си на живот

Как да се предпазим от Алцхаймер

Как сами променяме сивото си вещество

Не за първи път кожните проблеми се свързват пряко с Алцхаймера. Според други изследвания, страдащите от псориазис, розацея и други подобни дерматологични проблеми също имат повишен риск от развитието на дегенеративното мозъчно заболяване.