Още от деца сме запознати с феномена на статичното електричество - да натъркаш хубаво балон в дрехите си и после да си изправиш косата с него, или пък да посегнеш към нещо или някого и да те "удари ток". А всяка жена знае колко е досадно полата ти да залепва за краката или чорапогащника.

Снимка 439728

Източник: iStock

Статичното електричество се дължи на зареждане на предметите или тялото ни с електрони, които търсят начин да напуснат заредения обект, като се прехвърлят върху друг, така че двата предмета да получат балансирано количество електрони.

"Хваща ни ток", когато ние сме наелектризирани и докоснем заземен обект или човек, както и в обратния случай.

Статичното електричество се появява най-често между изкуствени тъкани и дрехи - от полиестер, найлон, акрил, както и в сухо време или пък при дрехите след употребата на сушилня. Ако времето е влажно, зарядът бързо и незабелязано се разсейва в атмосферата.

Снимка 439731

Източник: iStock

Статичното електричество обичайно не причинява вреда на човека, а е по-скоро досадно. Но в редки случаи, например в среда с висока концентрация на кислород или други запалими газове, искрата от освобождаването на статичното електричество може да ги възпламени и да доведе до пожар.

Език на тялото и колко токсичен може да бъде той

Колко токсичен е езикът на тялото ни

Нещата, от които зависят контактите ни

На статичното електричество между частиците в облака се дължи и възникването на светкавици и гръмотевици, като в случая зарядът се отправя към земята. Това също е една от опасните прояви на физичното явление - светкавицата представлява просто една гигантска искра, подобна на тази, която се образува, когато ни "хване ток".