Учудващо е колко малко в комуникацията ни с останалите всъщност зависи от нещата, които казваме. Това как изглеждаме, как се държим и какъв език на тялото ползваме се оказва от съществено значение за това как ще ни възприемат хората около нас. Често малки жестове могат да се окажат решаващи за изхода на бизнес преговори или лични срещи.

Езикът на тялото може да има и токсична страна, която драстично да намали убедителността ни и/или да противоречи на нещата, които казваме. Ето някои от "токсичните" жестове.

Навлизане в личното пространство

Никой не обича да бъде притиснат от тълпа. Затова, когато някой застава прекалено близо до нас, когато това съвсем не е необходимо - особено, когато говорим за бизнес отношения, автоматично приемаме това като заплаха.

Снимка 433471

Източник: iStock

Сочене с пръст

Още от малки са ни казвали: "недей да сочиш с пръст хората". Това не е случайно - жестът има еквивалента на насочено оръжие. Не можем да го възприемем по друг начин, освен като обвинение или нападение.

Неприятна миризма

Не смятаме, че тук има нужда от някакви допълнителни коментари и все пак: ароматите предизвикват емоции. Неприятните предизвикват неприятни емоции. Когато контактуваме с хора, независимо дали по лични или професионални поводи, е добре да обърнем повече внимание на дъха и хигиената си.

Снимка 433472

Източник: iStock

Въртене на очи

Може да изглежда остроумно или забавно, но въртенето на очи всъщност показва пренебрежение и снизхождение към човека насреща. Резултатът е незабавна загуба на доверие към нас.