Starlink, проектът за космически интернет на SpaceX и Илон Мъск, се радва на голям интерес и все повече потребители по света, като по последни данни от юни абонатите му наброяват над 500 000. 

Starlink, Ookla и защо космическият интернет става по-бавен

Защо интернетът на Starlink става над 50% по-бавен

Проблеми за Мъск и SpaceX

Този бурен растеж обаче изглежда идва на цената на качеството на услугата, като неотдавна научихме, че скоростта на мрежата на места е паднала с над 50%. 

За да се справи с наплива Starlink изненадващо обяви, че ще сложи край на неограничения трафик при максимална скорост и скоростта ще бъде намалена за всички, които превишават 1ТВ трафик месечно. 

Снимка 573163

Източник: Starlink

След достигането на този лимит скоростта на връзката ще бъде ограничавана до края на съответния месец, като потребителите ще имат възможността да плащат по 25 цента на гигабайт, ако искат да продължат да ползват по-висока скорост. 

Скоростта от 350Мbps, която до скоро бе част от базовия пакет на Starlink, вече ще е недостъпна дори за корпоративните клиенти. 

Снимка 562341

Източник: Starlink

Обикновените потребители могат да очакват скорост от едва 20-100Mbps, докато бизнес клиентите ще се радват на двойно по-висока скорост от 40-220Mbps, съобщава компанията. 

Starlink, SpaceX и как инфлацията доведе до покачване на цените на космическия интернет

Инфлацията застигна и интернета на Starlink

А обещаваха, че ще поевтинее

Добрата новина в случая е, че тези промени ще засегнат само около 10% от настоящите абонати на мрежата, тъй като по данни на Starlink това е делът на потребителите, които успяват да надвишат немалкия лимит от 1ТВ.